ERDON Helyi hírek

2008.10.28. 14:01

Kügypuszta – kis gyülekezet nagy eredménye

<p>Bihar megye - A Szatmár–Nagyvárad országút mentén lévő Kügypuszta (Paptamási község) szintén útmenti temetőjében ravatalozót avattak a hét végén. A kis közösség minden tagja kivette részét a nagy erőfeszítést igényelt kivitelezésből. <A href="http://video.erdon.ro/video/31923/ravataloz--t-avattak-k--gypuszt--n" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Az ünnepség a falu központjában lévő kultúrháznál, a vendégek fogadásával kezdődött. A megjelentek ezt követően az országúton a falu északi végétől pár száz méterre lévő temetőbe vonultak, és ezen a viszonylag rövid úton is bebizonyosodott, milyen nagy szükség van a ravatalozóra. Nem csak azért, mert megléte már a kor követelménye, de azért is, mert az ugyanezt az útvonalat használt gyászmenetek állandó balesetveszélynek voltak kitéve a nagy forgalom miatt.

Sosem tudhatjuk... 

A ravatalozó előtt ünnepi istentiszteletet tartottak, melyen Mikló Ferenc, a Bihari Református Egyházmegye esperese hirdetett igét, egyebek mellett arról szólva, hogy míg gondtalanok és egészségesek vagyunk, ritkán gondolunk a halálra, pedig sosen tudhatjuk, ki lesz a „következő”. A szép ravatalozó méltó „előkészületet” jelent a születésünktől bennünk érlelődő halál fogadására, fűzte hozzá. Forró László hegyközkovácsi lelkész, az egyházkerület előadó-tanácsosa elismerését fejezte ki az 54 éve önálló kicsiny gyülekezet eredményéhez, megjegyezve, hogy egy temető állapota tükrözi a település lelkületét. Cseke Attila államtitkár arról beszélt, hogy az emberhez méltó bánásmódhoz mindenkinek joga van az utolós pillanatig, ehhez járul hozzá a ravatalozó, mely előtt – mint Lakatos Péter képviselő mondta – ezúttal első és egyben utolsó alkalommal állnak úgy a kügyiek, hogy mosolyognak, és nem könnyeikkel küszködnek.

Közmunkában épült

A ravatalozó átadását egyben lehet – a hely szelleméhez igazodva – a ma már nem divatos közmunka „feltámadásának” is nevezni, utalt a megyei RMDSZ ügyvezetője, Szabó Ödön arra, hogy az épületet a helyiek kalákában építették fel. A beszédek után fiatalok verses–zenés műsora következett, később a paptamási baptista közösség fúvószenekara szolgált. A ravatalozó építésének történetét Maksai Árpád helyi lelkész ismertette, részletezve, hogy az építkezés gondolata 2007 nyarán fogant, a rávalót földterület eladásából (24 ezer lej), adományokból (16 ezer lej) és a Megyei Tanácstól kapott támogatásból (10 ezer lej) fedezték. Megköszönte mindenki hozzájárulását, külön kiemelve Matyi Miklós gondnok (és pár hónap óta a község alpolgármestere) szerepét.

 Emléktábla a falon Az avatás alkalmát megörökítő emléktáblát a ravatalozó falánál Mikló Ferenc, Cseke Attila és Matyi Miklós leplezte le, jelképezve az egyházi–állami–helyi összefogást, a megjelent környékbeli lelkészek pedig egy–egy bibliai igével kértek áldást az épületre, melybe később be is lehetett menni, amint elhangzott, ezúttal még nem könnyekkel, de mosolyogva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!