ERDON Helyi hírek

2008.10.16. 11:16

Csökkenő erdélyi magyar népesség

<p>Nagyvárad - Az erdélyi magyar népesség várható csökkenéséről tartott előadást Kiss Tamás szociológus, melynek kérdéskörét a Népesedési perspektívák című könyvében járta körül.</p>

Szerda délután Kiss Tamás kolozsvári szociológus tartott előadást az erdélyi magyar népesség jövőbeli alakulásáról a Lórántffy Zsuzsanna Református Központ  múzeum termében. A Csuzi István képviselőjelölt meghívására érkezett neves szociológus a "Népesedési perspektívák" című, 2007-ben megjelent könyv kutatásait ismertette.

Adatok és hipotézisek

A kutatás kiindulópontja az Országos Statisztikai Hivatal  2002-es népszámlálásának adatai voltak, melyet minden erdélyi településre lebontva vizsgáltak meg az elhalálozás, halandóság és termékenység szempontjai szerint. Ezen adatokat felhasználva a könyv társszerzője, Csata István egy szoftvert készített, mellyel kiszámíthatták Erdély népességének regionálisan tagolt előreszámítását húsz és harminc éves időtávra. Az előreszámítás három szinten történt, egyrészt a teljes erdélyi népesség, másrészt a megyék, illetve a kisrégiók és a magyar oktatási vonzáskörzetek vonatkozásában. A számítások során figyelembe vették az olyan tényezőket is, mint a migráció, a vegyes házasság, az asszimiláció, etnikai reprodukció, a születéskor várható élettartam, stb.

Várható népességcsökkenés
A számítások azt igazolják, hogy mint minden európai országban, Romániában, így Erdélyben is a népesség csökkenőben  van. Az alapváltozat szerint a magyar népesség száma Erdélyben a 2002-es 1.432 ezer főről 2022-re 1.132 ezer, 2032-re pedig 1.008 ezer főre csökken, ami 30 év alatt összeségében 29,6 százalékos fogyást jelent. Románia összlakossága húsz év alatt 11, harminc év alatt pedig 16 százalékkal fog csökkeni a számítások szerint. Az előadás keretében Kiss Tamás Nagyváradot és Bihar megyét  érintő számításait is ismertette. Míg a viszonylag jó demográfiai kilátásokkal rendelkező területek közé főleg székelyföldi települések sorolhatóak, addig az észak Bihar megyei települések a közepes népesedési kilátásokkal rendelkező régiók közé tartoznak. Bihar megye délebbi településein, és Nagyváradon a demográfiai kilátások kedvezőtlenebbek. Nagyvárad régiójában a magyarok száma 2002-ben 98.6 ezer fő, addig 2032 -ig ez a szám várhatóan 64.2 ezer főre csökken. Ezt, az egész országra jellemző népességcsökkenést figyelmebe kell venni az oktatási intézményhálózatok kialakításában - hívta fel a figyelmet előadásának zárószavában Kiss Tamás szociológus.
Mészáros Tímea

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!