ERDON Helyi hírek

2008.10.09. 12:17

Bemutatkoztak a jelöltek

<p>Bihar megye - Az RMDSZ nagyváradi szenátor- és képviselőjelöltjei ismertették az újságírókkal azokat a főbb feladatokat, amelyekkel megválasztásuk esetén foglalkozni szeretnének a parlamentben.</p>

Elsőként Biró Rozália, az RMDSZ nagyváradi szervezetének elnöke bemutatta az érdekképviselet megyeszékhelybeli parlamenti jelöltjeit, akiktől azt várják majd el, hogy e település érdekeit képviseljék. Sorra bemutatkozott az öt jelölt, elsőként az egyetlen nő közülük, Pető Csilla. A Rogoriusz, Biharpüspöki és Ősi negyed parlamenti képviselőjelöltjeként elsősorban a tanüggyel, az egyházakkal és az esélyegyenlőséggel óhajt majd foglalkozni. Programja az emberek számára hosszabb életről, az életszinvonal emelkedéséről és több gyermekről szól. Szlogenje: a mi kerületünk, a mi városunk.

Delorean Gyula szenátorjelölt programja elsősorban a civil szervezeteket és a határon átnyúló együttműködést tartalmazza. Nyolc éve helyhatósági képviselőként Nagyvárad szintjén beterjesztette a civil szervezetek, egyházak támogatását, ami eddig jól működött. Szenátorként egy olyan törvényt kezdeményez majd, amely kötelezővé teszi, hogy a helyi költségvetés egy százalékát erre a célra fordítsák. Támogatni szeretné az iskolai és tömegsportot is.

Dr. Sarkady Zsolt szenátorjelölt, a Filharmónia igazgatójaként elsősorban a kulturális intézmények támogatási és menedzsment rendszerét szeretné megreformálni. Folytatni szeretné a kisebbségi törvény vitáját, amelyet ki szeretne bővíten a kulturális autonómia fogalmával. Szem előtt tartaná a román kultúra külföldi népszerűsítését. A vidéki kultúrházak felújítására egy országos programot szeretne indítani, de foglalkozna a fiataloknak szánt kedvezményekkel is.

Csuzi István, Nagyvárad központi részének képviselőjelöltjeként a magyarság közös célja érdekében a különféle ideológiai áramlatok egyesítésére törekszik. Csökkentené a bürokráciát a vállalkozók támogatása érdekében. A kis és közepes vállalatok támogatását meg szeretni kettőzni. Nagyobb hangsúlyt helyezne a kutatásra, a Debrecennel való kapcsolatra.

Kállay László, fugyivásárhelyi református lelkipásztor a Nufarul negyed, Váradvelence és Hegyalja képviselőjelöltje. Máté evangeliumának 5. fejezete 16. verse alapján kezdte programja ismertetését, amelyben három fő területet vállal fel: az egyházakat, amelyek számára méltányos támogatást szeretne, ökumenikus párbeszéd kialakítását és a műemlék templomok támogatását. Szociális téren elsősorban a nagycsaládosok támogatását tűzte ki célul, nem feledkezve meg az esélyegyenlőségről. Harmadik célkitűzése a környezetvédelem hatékonyságának növelése lenne.
Péter I. Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!