ERDON Helyi hírek

2008.03.27. 12:26

Kisgyermekek helyes táplálása

<p>Bihar megye - A nagyvárad– réti templom alagsori termében szerda délután tartott baba-mama kör meghívott vendége, Kacsó Julianna gyermekasszisztens-dietetikus volt.</p>

Kacsó Julianna gyermekasszisztens-dietetikus, egy nagyon fontos témáról, a kisgyermekek helyes táplálkozásáról tartott előadást a szülőknek. Bár tisztában van vele, hogy a szülők, főleg a kisgyermekek esetében igen ritkán számolják a kalóriákat, érdekességként elmondta, milyen ételek mennyi kalóriát tartalmaznak, illetve mennyi a szénhidrát, zsír és fehérje tartalmuk. Részletesen kitért arra, hogyan kell az új ételeket bevezetni a csecsemők étrendjébe, illetve arról is említést tett, hogy a gyermek féléves kora után már nem ajánlott a túlzott tejfogyasztás, épp elegendő, ha reggel és este kap tejet, összesen 500-600 ml-nyit, mert ha nem kap rendes, változatos ételeket, sok olyan tápanyagtól vonhatjuk el, amelyre a fejlődéshez szüksége van, de a tejben nem található meg.

Hasznos tanácsok

Szintén nem ajánlott éjszaka tejjel itatni. Az éjszaka az alvásra, nem az evésre való. Ha mégis felébred és megszomjazik, teát vagy szénsavmentes ásványvizet lehet neki adni. Néhány szó erejéig szó esett az iskoláskorú gyermekek étrendjéről is. Fontos, hogy minden reggel reggelizzenek, és ne chipszet és számos, a szervezetre káros tápanyagot tartalmazó ételeket, hanem rendes uzsonnát fogyasszanak. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyermekek átveszik szüleik rossz táplálkozási szokásait, ezért nem szeretik a főzelékeket, amire azonban nagy szükségük lenne. Egyéves kora után a kisgyermeket már ajánlatos az asztalhoz ültetni és a szülőkkel közösen fogyasztani el az ebédet. Nem szabad az étellel a kisgyermek után szaladgálni, de nem szabad erőltetni sem, mert így csak azt lehet elérni vele, hogy megutálja az adott ételt. Ami azonban lényeges: sok főzeléket kell enni, és rengeteg rostos ételt, gyümölcsöket kell fogyasztani. Csokoládét hároméves kora előtt nem ajánlott a gyermeknek adni.

 

Nagy Anikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!