ERDON Helyi hírek

2007.08.24. 13:22

Tízen vizsgáztak magyarból

<p>Bihar megyében mindössze 10 diák írt magyar nyelv és irodalomból pótérettségi vizsgát pénteken. Azt mondták, nehéz volt a tétel, Kosztolányit kapták.</p>

Csütörtökön román nyelv és irodalomból összesen 1191 tanuló vett részt a pótérettségi negyedik napján. Három óra állt rendelkezésükre, hogy a tételt kidolgozzák, amelyet utána az 1-es speciális iskolában 22 tanár fog kijavítani. Daniel Negrean, a tanfelügyelőség szóvivője szerint körülbelül 9.20-kor minden vizsgázó megkapta a tételt. Csalási kísérletet sem jeleztek.

Magyar vizsga

A pénteki vizsgára az ország területén összesen 365 tanuló iratkozott fel. Ezen a napon magyar, német, horvát, szerb, ukrán és szlovák nyelvből lehetett vizsgázni. Bihar megyében a Mihai Eminescu Főgimnázium biztosított osztálytermet annak a 10 tanulónak, aki magyarból vizsgázott. Egyetlen egyet sem találtunk közöttük, aki a nyári szesszióban is próbálkozott volna, így viszonyítási alapuk sem lehetett, ennek ellenére úgy vélik, a 8-as tétel feladatai elég nehezek voltak. Kosztolányi Dezső művét kellett elemezniük, mint mondták. Akadt olyan diák, aki XII. osztály végén valamely tantárgyból megbukott, így a pótvizsga előtt a nyári érettségin meg sem jelenhetett, illetve volt, aki román nyelvből nyáron nem ért el átmenő jegyet, így a többi vizsgára már nem is ment. Egy jelölt 13 év után, két gyermek és munkahely mellett egy jobban fizető állás reményében vállalkozott arra, hogy ismét iskolapadba ül. Elmondta: az volt a legrosszabb, hogy szinte semmiből nem volt füzete, így a tankönyvekre tudott csak alapozni, és nagyon nehezen szokott vissza újra a tanulásra.

Nagy Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!