ERDON Bulvár

2008.12.18. 15:02

A 27 éve elrabolt és meggyilkolt Adam Walsh esete

<p>Egy több mint tíz éve meghalt sorozatgyilkos ölte meg és fejezte le 1981-ben John Walsh televíziós bűnügyi műsorvezető hatéves kisfiát – jelentette be a floridai rendőrség, lezárva a bűnügyet.</p>

A hatéves kisfiút szülei felügyelet nélkül egy áruházban a játékosztályon hagyták, ők pedig tovább folytatták a bevásárlást. Amikor az anya visszament a kisfiúért, a gyermeket nem találta ott. Két héttel később egy halász talált rá a gyermek levágott fejére egy csatornában, 120 mérföldnyire a bevásárlás helyszínétől. A gyermek teste soha nem került elő. Az eset több dologban változáshoz vezetett: javult a rendőrség módszere az eltűnt gyermekek keresése ügyében, illetve jelentősen átalakult a szülők és a gyermekek világról kialakított képe. John Walsh huszonhét éven át küzdött, hogy megtudja, ki visz el egy hatéves kisfiút, hogy aztán megölje és lefejezze.

Hibák sorozata

A nyomozás során a rendőrség rengeteg hibát követett el: elvesztették a gyanúsított, Ottis Toole autójában talált vérfoltos kárpitdarabot, mielőtt megcsinálták volna a DNS-próbát, és magát az autót is. John Walsh gyanakodott Toole-ra, mert találtak nála egy zöld rövidnadrágot és egy szandált, olyat, amilyet a kisfiú viselt az eltűnésekor. Ottis Toole bevallotta a gyilkosságot, de később visszavonta. Végül a halálos ágyán az unokaöccsének újra bevallotta a gyilkosságot. Toole 1996-ban a börtönben halt meg, ahol az Adam Walsh halálától függetlenül kiszabott életfogytiglani börtönbüntetését töltötte. Adam Walsh halála után az apából aktivista lett: ő segített, hogy az elveszett gyermekek fotója rákerülhessen a tejesdobozokra és a postaládákra, ujjlenyomat-programokat indított el, és növelte a biztonságot az iskolákban meg az üzletekben. Ő szorgalmazta, hogy minden nagyobb rendőrségi részlegnél hozzanak létre eltűntek keresésére egységet. Ő kezdeményezte a törvényhozásban, hogy alakítsanak ki országos központot és adatbázist, továbbá ingyenes telefonvonalat az eltűnt gyerekek számára. Az ő ötlete volt az America’s Most Wanted című tévéműsor, amelynek azután ő lett a műsorvezetője, és amely a hasonló esetekről tájékoztatta az amerikaiak millióit. Egy szociológus szerint John Walsh erőfeszítéseinek hatására szülők és gyermekek sokkal jobban félnek a világtól. Felnőtt egy óvatos generáció, a gyerekek minden felnőttben és idegenben veszedelmet látnak, a szülők pedig paranoiásan óvják gyermekeiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!