ERDON Bulvár

2008.10.21. 13:44

Václav Havel kiáll Kundera mellett

<p>Az egy hete kipattant Kundera-ügy folyamatosan nagy teret kap a cseh sajtóban, s a vélemények erősen megoszlanak. Számos ismert és elismert személyiség kiállt az író mellett, míg mások támadják.</p>

Kiállt a besúgással megvádolt Milan Kundera világhírű cseh író mellett Václav Havel, volt cseh köztársasági elnök és drámaíró. – Elég tárgyi okom van azt gondolni, hogy a dolog ilyen bután nem játszódhatott le, nem történhetett meg – véli Havel a Respekt című hetilap legújabb számában megjelent írásában.

Óvatosan és felelősebben

A Respekt a múlt héten közölte: a főiskolás Kundera 1950-ben feladta egyik kollégiumi társnője barátját, aki a nyugati hírszerzésnek dolgozott. Az illetőnek emiatt 14 évi szabadságvesztést kellett letöltenie, és fogságának legnagyobb részében uránbányában dolgoztatták. Havel felszólította a fiatal történészeket, hogy ne legyenek olyanok, mint egyes elődeik a kommunista rendszerben, bánjanak óvatosabban és felelősebben a dokumentumokkal. „Mielőtt bármihez hozzányúlunk, jól meg kell gondolnunk, hogy annak mi lehet a következménye” – szögezte le a drámaíróból lett politikus, akit baráti szálak is fűznek a ma Párizsban élő íróhoz. Kundera a nemzetközi figyelmet kiváltó közlés után nyilatkozatban tagadta, hogy ő adta volna fel a rendőrségnek a később 22 évre elítélt Miroslav Dvoráceket, aki végül is 14 évet raboskodott. Adam Hradílek, aki a Kunderát leleplező rendőrségi feljegyzést véletlenül találta meg az állambiztonsági hivatal archívumában, beismerte, hogy a lelet közzétételét hosszú ideig mérlegelte. „Végül azért tettem ezt meg, hogy hozzájáruljak a történelem fehér foltjainak az eltüntetéséhez és a háború utáni fejlődésről szóló vitához” – mondta a lapnak a jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó történész, aki a prágai cseh nemzeti emlékezet intézetének kutatója. Az egy hete kipattant Kundera-ügy folyamatosan nagy teret kap a cseh sajtóban, s a vélemények erősen megoszlanak. Számos ismert és elismert személyiség– például Václav Havel, Milan Uhde, Petr Uhl – kiállt Kundera mellett, míg mások támadják vagy bírálják. „Kunderát utolérte kommunista múltja, amellyel eddig képtelen volt leszámolni” – állítja például Jirí Stránsky író a Respektben.

Érvek, cáfolatok

Bár a rendőrségi feljegyzés hitelességét szinte senki sem vonja kétségbe, azt megkérdőjelezik, hogy az eset valóban úgy történt-e, ahogy azt a történész magyarázza, s egyáltalán Kundera volt-e az, aki jelentett. Egy kortárs tanú a múlt héten egyenesen cáfolta, hogy Kundera adta volna fel Dvoráceket. Az éles viták ellenére általános a vélemény, hogy ez az esemény, amelynek valóságtartalmát jelenleg senki sem tudja bizonyítani, nem fogja kedvezőtlenül befolyásolni Kundera irodalmi jelentőségét és művei olvasottságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!