Csíksomlyói búcsú

2020.05.29. 10:41

Lélekbeli és szívbeli zarándoklat

Csíkszereda polgármesteri hivatala lélekbeli, a ferences szerzetesek szívbeli zarándoklatra biztatják mindazokat, akik a szombati csíksomlyói búcsúra készültek.

MTI

A polgármesteri hivatal a honlapján közzétett közleményben ismételte el: a járványhelyzet miatt idén rendhagyó módon kell megünnepelni „a Kárpát-medence legjelentősebb keresztény ünnepét”. „Fájó szívvel minden zarándokot arra kérünk, hogy maradjon otthon, ezúttal családja, szerettei körében lélekben vegyen részt a 2020-as Csíksomlyói Pünkösdi Búcsún. Ha testben nem is, lélekben legyünk itt, legyünk együtt. Mértéktartással, körültekintően, felelősséggel. Most ez a fontos, fontosabb, mint az elmúlt három évtizedben bármikor” – áll a város közleményében.

A zarándoklatot szervező ferences szerzetesek szerdai közleményükben ismételten szívbéli zarándoklatra hívták a csíksomlyói zarándokokat. Hozzátették: az új típusú koronavírus-járvány, és a járvány terjedésének megakadályozására hozott rendelkezések miatt az idén nem fogadhatják a tömeges zarándoklatot. E nehéz döntést a zarándokok iránti felelősség jegyében, az egészségük megóvása érdekében kellett meghozniuk. „E döntés értelmében arra kérjük a zarándok testvéreket, hogy idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem szívünk zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba. Kérjük, ne szervezzenek keresztaljákat, és kerüljék a tömeges zarándoklatot” – áll a közleményben.

A május 30-i csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmisét helyi idő szerint 12.30-tól tartják a csíksomlyói kegytemplomban. A szentmisét Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye februárban felszentelt érseke mutatja be, ő mondja a szentbeszédet is. A szentmisét élőben közvetítik a kegyhely honlapján, Facebook-oldalán, továbbá a Duna tévécsatornán, az Erdélyi Mária Rádióban, és a Szeredapp telefonos alkalmazáson.

Üzenetek a búcsúra

Gyalogos, lovas és kerékpáros staféta juttatja el a székelyföldi közösségek szalagokra írt imaszándékait, üzeneteit az idei csíksomlyói búcsúra. Az üzenetek zarándoklatáról Molnár Sándor, a szervező Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke nyilatkozott csütörtökön az MTI-nek. Molnár Sándor elmondta: a járványügyi intézkedések miatt idén a hívek nem zarándokolhatnak csoportosan Csíksomlyóra a búcsúra, és mivel a korlátozások éppen a nemzeti összetartozás évében fosztják meg az embereket a zarándoklattól, arra keresték a megoldást, hogy miként pótolhatják valamilyen módon a csíksomlyói élményt. Hozzátette: korábban is szokás volt, hogy a távolról érkező gyalogos zarándokok egy-egy településen megállván átvették az illető közösség szalagra írt imaszándékát, és elvitték azt Csíksomlyóra. Ezt a szokást terjesztették ki most a teljes Székelyföldre, és szervezték meg, hogy valamennyi település szalagra írt üzenete eljusson a búcsúra.

Az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke beszámolt róla, hogy a falvak, városok papjait, polgármestereit kérték, hogy közösen fogalmazzák meg, és írják fel egy fehér szalagra a településük üzenetét, a szalag hátoldalára pedig kerüljön fel a település neve és a dátum. Ezeket a szalagokat gyűjtik aztán össze azok a zarándokok, akik bekapcsolódtak a stafétába. Molnár Sándor hozzátette: háromtagú csoportok zarándokolnak a szomszédos településig kereszttel, székely zászlóval, és a Mária Út zászlajával. A keresztet és a zászlókat átadják a szomszédos település képviselőinek, akik immár a saját üzenetükkel is felszalagozott kereszttel folytatják az utat. A főszervező elmondta: ragaszkodtak ahhoz, hogy kerékpáros, gyalogos vagy lovas zarándokok vigyék a jelképeket, hiszen akkor igazi a zarándoklat, ha személyes erőfeszítéssel társul.

Molnár Sándor elmondta: általában vallásos tárgyú, vagy a magyarságra, a nemzeti összetartozásra vonatkozó üzenetek kerülnek a szalagokra, és nemcsak katolikus, hanem református és unitárius közösségek is élnek az üzenetküldés lehetőségével. Hozzátette: a szalagokat a staféta utolsó, Csíksomlyóra érkező tagjai egyenként felkötözik egy erre a célra kialakított tábla léceire, és ezeket megáldják a búcsú során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!