Erdély hírei

2019.03.12. 08:33

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem tudományos konferenciával ünnepli a magyar forradalom és szabadságharc évfordulóját

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata tudománynépszerűsítő konferenciát szervez 1848?1848! Történészek a magyar forradalomról és szabadságharcról címmel 2019. március 14-én, 10 órától.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata tudománynépszerűsítő konferenciát szervez 1848?1848! Történészek a magyar forradalomról és szabadságharcról címmel 2019. március 14-én, 10 órától.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem, szakmai műhelyhez illően, az idén is tudományos kiskonferenciával ünnepli a magyar forradalom és szabadságharc évfordulóját. A rendezvény olyan kutatási eredményeket foglal össze röviden és közérthetően, amelyek segítenek megérteni és méltósággal ünnepelni a jeles eseményt. A rendezvény kiemelt meghívottjai Egyed Ákos akadémikus és Csikány Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem kutatója. A közel kétórás rendezvény az egyetlen tudományos esemény a kolozsvári megemlékezések sorában.

A konferencia keretében a következő előadásokra kerül sor:

- Csikány Tamás (Nemzeti Közszolgálati Egyetem / Károli Gáspár Református Egyetem): Székely határőrök és a forradalom

- Tamási Zsolt (II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium): A forradalom hírének egyházi recepciója. Erdélyi sajátosságok a jogharmonizáció hiányának árnyékában

- Egyed Ákos (a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja): A Batthyány-kormány Erdély-politikája

- T. Szabó Levente (Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar): John Paget, a szabadságharc angol származású naplóírója. Egy elveszettnek vélt, de megtalált és feltárt forrás tanulságai

Az eseményen fellép a BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának kórusa.

Helyszín: Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Akadémiai Klub, E. de Martonne/Színház utca 1. szám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!