Közönségszavazás

2022.01.31. 16:00

Kiderült, melyik lett az év gombája

A gombákból változatos és igen ízletes ételek készíthetőek, mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a MATE tájékoztatása szerint az ízletes rizike lett az év gombája a Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazáson.

Az ízletes rizike a bársonyos fapereszkét és a vöröses nyálkásgombát megelőzve nyert a szavazáson, amely 2022 legnépszerűbb fajáról döntött.

A tejelőgombák közé tartozó faj termetes, színe narancsos, nagyon jellegzetes a kalapon lévő körkörös zónázottsága. Az idősebb példányok zöldesen foltosodnak. Húsa általában narancssárga tejnedvet enged a megtört felületen. A tejelőgombákon belül a rizikék egy kisebb csoportot képeznek, amelyek fenyőfélékkel élnek szimbionta, mikorrhiza kapcsolatban.

Az ízletes rizike hazai kéttűs fenyveseink - fekete- és erdeifenyő - gyakori, ősszel termő faja. Ritkábban, főként csapadékosabb időszakokban már nyáron is megjelenik, de inkább ősszel terem, egészen a tartósabb fagyokig. Talaj szempontjából nem válogatós, meszes- és savanyú talajon egyaránt bőségesen terem

– mondta el Benedek Lajos, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének egyetemi adjunktusa.

Az ízletes rizike könnyen elkülöníthető a súlyosan mérgező gombafajoktól. Leginkább más, szintén ehető rizikefajokkal téveszthető össze. Hasonlít hozzá az égetően csípős ízű sárgulótejű tejelő gomba, amely viszont a tölgyfák alatt terem, és tejnedve nem narancsos, mint a rizikének, hanem kezdetben fehér, majd hamar kénsárga színű lesz. Ezt a fajt népies nevén bolond ember rizikéjének hívják.

A MATE kutatója szerint biztonsággal vásárolhatunk a hazai piacainkon erdőkben és mezőkön termő gombákat is, ahol hivatásos gombaszakellenőrök vannak jelen, és több mint 70 vadontermő gombafajt lehet árusítani.

Sajnos az európai szinten is egyedülálló gombaszakellenőr-hálózatunk ellenére is előfordulnak hazánkban gombamérgezések. Ezeket általában be nem vizsgált, ismerősöktől kapott vagy éppen házaló árusoktól származó gombák okozzák. Óvatosnak kell lennünk, mindig tartsuk szem előtt, hogy csak gombaszakellenőr által minősített vadon termő gombát fogyasszunk

– hangsúlyozza a szakember.

A gombákból változatos és igen ízletes ételek készíthetőek. Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az ízletes rizike.

A gombák megfelelnek a modern, egészséges táplálkozás által támasztott igényeknek. Alacsony a kalória-, zsír- és szénhidráttartalmuk, illetve bizonyos részeik az emberi emésztő szervrendszer számára nem bonthatóak, ezért jó ballasztanyagok. Nehéz emészthetőségük miatt fontos, hogy egyszerre csak kisebb mennyiséget fogyasszunk a gombás ételből, késő este viszont egyáltalán ne.

Emellett érdemes figyelni arra is, hogy heti 1 vagy 2 alkalomnál többször ne együnk gombát, valamint arra is, hogy az elkészített gombás ételt a lehető leghamarabb fogyasszuk el, ugyanis ezek az ételek hamar megromolhatnak.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!