Újabb díj a világhírű magyar tudósnak

2022.01.14. 10:59

Francia és svéd tudományos elismerést kapott Karikó Katalin

A Francia Természettudományi Akadémia (Académie des sciences) külső tagjává választották Karikó Katalint, akinek odaítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését is - közölte a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága pénteken.

A közlemény szerint Karikó Katalin mellett 15 külföldi kutató lett a francia tudós testület új tagja. A beiktatási ceremóniát június 14-én tartják Párizsban, az Institut de France kupolája alatt.

A francia tudományos testület alapszabálya szerint a külső tagok hozzájárulnak az akadémia nemzetközi hírnevéhez, számuk nem haladhatja meg a százötvenet.

Ősszel az SZTE kutatóprofesszorának ítélték oda a Francia Természettudományi Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásaiért.

A Camurus Lipidkutatási Alapítvány méltatása szerint Karikó Katalin "úttörő munkája megalapozta a mai mRNS-alapú védőoltásokat és a jövő RNS-terápiái kifejlesztését". A biokémikus eredményei bizonyítják, hogy "a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel".

Az elismeréssel - melyet április 24-én adnak át a svédországi Lundban - 500 ezer svéd korona (17,3 millió forint) támogatás jár Karikó Katalin kutatómunkájának folytatásához. A díjátadóhoz kapcsolódva tudományos szimpóziumot is szerveznek.

A Camurus Lipidkutatási Alapítvány egyik létrehozója a Lundi Egyetem, amely az SZTE-vel tagja az egészségmegőrzéssel és a gyógyítással foglalkozó, hároméves nemzetközi oktatásfejlesztési programot megvalósító EUGLOH-hálózatnak - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!