Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.06.18. 19:47

Csapdába zárják magukat sok helyen az emeletlakók

<p>Sajátos csapdát állítanak maguknak a lakók azokban az emeletes házakban, ahol a tetőátjáró ajtót, a tolvajok behatolásának megakadályozása miatt lelakatolják.</p>

Az ország több pontján emeletes lakóházakban történt közelmúltbeli tűzesetek világítottak rá a középmagas- és magas házakban élők veszélyeztetettségére. Arra, hogy a bármelyik szinten keletkezett tűz a szellőztető csöveken pillanatok alatt továbbterjed. A korábbi építési szabvány szerint nincsenek hőre lezáró szelepek, amelyek lakáson kívül tarthatnák a lángokat. Ha pedig a tűz "kettévágja" a lépcsőházat, a tűzzónában maradók mentése kifejezetten nehézkessé, sőt veszélyessé válik. Gulácsi Lajos alezredes, a B.-A:-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megelőzési osztályvezetőjétől azt tudakoltuk, hogy Miskolcon és más városokban, ahol úgynevezett magasházak vannak, milyen állapotban vannak az előírt tűzoltó berendezések, füstelvezető ajtók, a magasabb szinten rekedők menekülését biztosító tetőátjárók.

Megrongált vezetékek

Gulácsi Lajos elmondta, hogy szakmai szempontból a tizennégy méter és harminc méter magas épületeket (ezek gyakorlatilag a tíz emeletesek) nevezik középmagas építmények, és az e felettieket magas épületnek. Középmagas épület Miskolcon kívül több vidéki városban is található. A tűzoltóság szakhatósági jogkörben ellenőrzi rendszeresen ezeket az épületeket. A tapasztalatok szerint a fali tűzcsapokat megrongálják, leszerelik róla az alumínium, színesfém elemeket. Gyakorlatilag használhatatlanná válnak. A középmagas házakban nyomás alatt kellene lennie a vezetékeknek, és tömlőnek kellene lennie mellete. Ha tűz keletkezeik, a lakók azonnal megkezdhetnék az oltást, amíg a tűzoltóegység ki nem érkezik. A magas házak lépcsőházaiban úgynevezett száraz felszálló vezetékek vannak. Ebben nincs víz. Arra szolgálna ez a cső, hogy baj esetén a tűzoltó autó lent rácsatlakozzon a csőre, a tűzoltó pedig csak egy tömlőt vinne fel magával a káresemény szintjére. Ott kapcsolná rá a tömlőt és kezdődhetne azonnal az oltásra.

Saját csapda
A gyakorlatban azonban ezekrol a száraz felszálló vezetékekrol ugyancsak ellopják az alumínium alkatrészeket, vagy kinyitják csapjait. Ezért baj esetén a tuzoltók inkább saját, mobil tömlorendszert építenek ki a lépcsoházban, mintsen értékes idot töltsenek azzal, hogy keressék, melyik szinten folyik el a víz. A magas, és középmagas épületek lépcsoházainak tetején egy gombnyomásra nyíló füstelvezeto ajtó van. Ezt azonban gyakran bedrótozzák, hogy a gyerekek ne nyomkodják a gombot. A lakók nyugalmát ne zavarják a nyitásokkal járó csattanó hangok. Pedig amennyiben füst kerül a lépcsoházba, a tetoajtón keresztül gyorsan távozhatna a gáznemu anyag. Sajátos csapdát állatnak maguknak a lakók azokban az emeletes házakban is, ahol a tetoátjáró ajtaját a tolvajok behatolásának megakadályozása miatt lelakatolják. Csakhogy ezzel tuz esetén elzárják a teton át más lépcsoházba való átjutás lehetoségét. Olyan is gyakran elofordul, hogy rövid folyosókat ráccsal zárnak le a lakók. Pedig elektromos fokapcsoló és tuzcsap lehet bent. Ráadásul baj esetén nagyon megnehezítik a tuzoltók munkáját az akadály állításával. Jóllehet, ezeket a rácsokat is vagyonvédelmi szempontból készítik az ott élok. Ezért a tuzbiztonság érdeke, háttérbe szorul a vagyonbiztonság elott. Az optimális megoldást a lakóközösségeknek kell megtalálniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!