Felújítások

2020.12.21. 08:12

Öt beruházásra két hitelt vesz fel a váradi önkormányzat

Öt nagyváradi beruházásra, köztük két európai uniós projekt társfinanszírozására vesz fel két kölcsönt a nagyváradi önkormányzat összesen 166,6 millió lej, azaz 34,2 millió euró értékben.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi önkormányzat uniós finanszírozást nyert a nagypiac újjáépítésére. Ennek a beruházásnak az összértéke 79,5 millió lej, mely költségből a városra eső rész 63,3 millió. Szintén uniós forrásból újítják fel és alakítják át számítástechnikai inkubátorházzá a Louis Pasteur utcai volt ideggyógyászat épületét. Ennek a beruházásnak az értéke mintegy 16,2 millió lej, amiből a város hozzájárulása 8.750.000 lej. Erre a két projektre 72.050.000 lej hitelt vesz fel az önkormányzat. A város felvesz továbbá 94,6 millió lejt három infrastrukturális beruházás megvalósítására: a Iosif Vulcan utcai, valamint a megyei kórház melletti parkolóház megépítésére, valamint az épülő sportcsarnok körüli terület rendezésére, illetve parkolóhelyek kialakítására. Ez utóbbi beruházások megvalósítását a város kizárólag ebből a kölcsönből fogja megvalósítani. Mindkét hitel futamideje nyolc év, amiből az első három év a hitelfelvételre, a többi öt pedig a törlesztésre megy el.

A tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester kifejtette, hogy az említett beruházások már befejezésük pillanatától bevételeket hoznak a városnak, ami azt jelenti, hogy a kamatokat ezekből a bevételekből lehet majd fedezni. Hozzátette, hogy e két hitelfelvétellel a város eladósodottsága megduplázódik, azaz 12 százalékról több mint húsz százalékra emelkedik, de messze nem éri el a törvény által maximálisan megengedett harminc százalékot, vagyis a város nem adósodik el akkora mértékben, hogy az a veszély fenyegesse, hogy ne tudná tartozásait kifizetni. A polgármester bejelentette, hogy elkezdődnek a kisajátítások a megyei kórház mellett a parkolóháznak kiszemelt területen, erre a célra körülbelül négymillió lejt kell majd elkölteni. Az itt lévő, mintegy 2600 négyzetméteres területen három házat, két kereskedelmi egységet, és egy kipufogócső-javító műhelyt kell kisajátítani, illetve lebontani. Birta elmondta, hogy az ottani lakóknak, illetve tulajdonosoknak hat hónapot adnak arra, hogy elköltözzenek. Az önkormányzat szándéka az, hogy jövő nyáron már el is kezdődjön ott az 517 férőhelyes emeletes parkolóház építése. A Iosif Vulcan utcai parkolóház megépítésére is nagy szükség lesz, tette hozzá Birta, hiszen a belváros felújítási és átalakítási munkálatai során szinte minden utcai parkolóhelyet felszámolnak a környéken. Hozzátette, hogy az új városi sportcsarnok építési munkálatainak végeztével a város neki is kezd a területrendezésnek és már jövőre el is készülnek az ottani parkolóhelyek. A két kölcsönfelvételre vonatkozó határozattervezetet egyhangúlag fogadta el a helyi tanács.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!