Összefogás

2020.07.14. 10:02

Szalacsiak segítették a fugyivásárhelyi családot

A szalacsi önkéntes tűzoltók egy része múlt pénteken és szombaton Fugyivásárhelyen segédkezett a Herczegh család leégett házának újjáépítésében.

Törő Enikő

Többször cikkeztünk már lapunkban arról a fugyivásárhelyi tragédiáról, mely január végén történt: egy kétgyermekes család maradt fedél nélkül egy tűzvész következtében, házukat azóta sem sikerült újjáépíteni. A szalacsi polgármester, Horváth Béla lapunkból értesült arról, hogy a családnak kétkezi munkára is nagy szüksége lenne, ezért az önkéntes tűzoltókkal együtt kivonultak két nap, hogy a segítségükre legyenek. A tűzoltók között több szakmunkás is van, akik készséggel ajánlották fel segítségüket és idejüket. Ez alkalommal vakoltak és falat javítottak, egy-két héten belül pedig újra mennek, akkor valószínűleg a padlózásban segítenek majd.

Horváth Bélától megtudtuk azt is: sajnos a községükben többször volt tragikus tűzeset az elmúlt években, közösségi összefogással azonban sikerült új házakat építeni a fedél nélkül maradt családok számára, ebben egy amerikai alapítvány is segítségükre volt. Hozzátette, hogy néhány véletlen tűzeset után azonban szándékos gyújtogatás is történt, illetve a romák által lakott területeken is volt erre szándék, remélve, hogy segítséget, új házat kapnak, azonban a közösség sem nézte jó szemmel azt, hogy ki akarják használni őket. Az elmúlt években a tűzoltó-felszerelést fejlesztették, az önkéntes tűzoltók csapata is egyre bővült, képzéseken is részt vettek, ennek köszönhetően sikerült házakat megmenteni és több haszonállatot is. Jelenleg egy 24 fős önkéntes tűzoltócsapata van a községnek.

A fugyivásárhelyi ügyre visszatérve: a havi találkozó során vetették fel, hogy szeretnének segíteni a családnak, azonban pénzt nem sikerült gyűjteni, így kétkezi munkával nyújtottak támogatást. A csapatokat az egyik nap Horváth Béla polgármester, a másik nap pedig Vida Attila alpolgármester vezette.

Herczegh Attila, a fugyivásárhelyi ház tulajdonosa örömmel mesélte, hogy milyen nagy segítséget jelentett számukra a szalacsiak munkája. Hozzátette: sajnos az ő településük lakosai nem ilyen segítőkészek, de a közeli ismerőseik, amikor csak tudnak, ott vannak az építkezésen. Lassan és nehézkesen haladnak, pedig a jövő héten el kell költözzenek abból a házból, ahol most laknak. Terveik szerint a tetőtérben alakítanak ki egy szobát és egy fürdőszobát, melyet ideiglenesen használnának addig, amíg a földszintet sikerül lakhatóvá tenni. A jövőben is szükségük lesz munkaerőre, a napokban betonozni fognak, emellett cementet is kell vásároljanak a héten, mondta el lapunknak a családapa.

Számlaszámok

A családot pénzbeli adományokkal a következő számlaszámokra utalva lehet segíteni.

Lej alapú számlaszám – IBAN – RO34BTRLRONCRT0148229401, név: Majoros Mónika, közlemény: Donaţie.

Forint alapú számlaszám – IBAN – HU95 11773384-02051576 0000 0000, SWIFT kód: OTPVHUHB, közlemény: Adomány Herczegh Gabriella Mária. Paypal: herczeghgabriela@gmail.com.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!