Bihar hírei

2018.08.14. 10:22

Dinnyefesztivál: hagyományos műsorok és meglepetések

Lőrinc napja után két nappal, vasárnap tartották meg a dinnyebemutatót Érkörtvélyesen, az idei Dinnyefesztivál keretében. A meghirdetetthez képest több meglepetésprogramnak is tanúi lehettünk. A programsorozatot tűzijáték, majd újabb szabadtéri diszkó zárta.

Lőrinc napja után két nappal, vasárnap tartották meg a dinnyebemutatót Érkörtvélyesen, az idei Dinnyefesztivál keretében. A meghirdetetthez képest több meglepetésprogramnak is tanúi lehettünk. A programsorozatot tűzijáték, majd újabb szabadtéri diszkó zárta.Az érkörtvélyesi Dinnyefesztivál szombati programja majdnem „utolérte" a vasárnapit, hiszen a szombat esti/éjszakai diszkó legkitartóbb résztvevői másnap hajnalban még alig értek haza, mikor vasárnap kora reggel máris bedobták a csalit a helyi halastóba a horgászverseny résztvevői. Összesen 34 csapat áztatta a kukacot reggel 7 órától 12-ig a – mint megtudtuk – jelentősen, mintegy 40 cm-t leapadt tóban. Első lett a mérlegelés után Serebán Ádám (3,20 kg), 2. Zih Zoltán (3 kg), 3. Tuef Martin (2,90 kg). A délelőtti ökumenikus istentiszteleten a református templomban minden helyi felekezet lelkésze képviselte gyülekezetét. A délutáni programok az iskolaudvaron zajlottak. Bár nem szerepeltek a műsorban, a testvértelepülés Szerep nyugdíjasai léptek elsőként színpadra és korukat meghazudtoló produkcióval vívták ki a közönség elismerését. Következett a fesztivál elmaradhatatlan része: a dinnyebemutató. Tóth Imre vezetésével előbb a dinnyeevő versenyeket tartották meg, ugyanis két korosztályban álltak asztalhoz a jelentkezők. A 14 év alattiaknak és felettieknek egyaránt 40 másodperc állt rendelkezésre a habzsolásra, a fiatalabbaknál 1. Nagy Tibor (830 gr.), 2. Balázs Sergiu (780 gr.), 3. Kanalas Alex (620 g.); a nagyobbaknál 1. Nagy József (970 gr.), 2. Farkas Károly (890 gr.), 3. Zajti Árpád (800 gr.).

Dinnye, palacsinta

A nyertesek pénzdíjat kaptak, a helyezettek a fiatalabbaknál üdítőt, a nagyobbaknál palackos sört. Dinnyére sört?, kérdeztük, ám nem volt idő akadékoskodni, hiszen máris kezdődött a legnagyobb dinnye kiválasztása. Erre, bár előző nap elhangzott, hogy nagyságrendekkel kisebb területen termesztik a gyümölcsöt, mint régen, most is voltak szerencsére jelentkezők, 7 méretes darab került mérlegre. A sorrend: 1. Simon Krisztián (18,660 kg), 2. Zdroba Cristian (17,210 kg), 3. Lőrincz Szabolcs (17,130 kg). A következő „sport” a palacsintaevő verseny volt, amihez az „alapanyagot” az iskola pedagógusai sütötték: a tűző napon nem volt egyszerű a tűzhely mellett szorgoskodni, a 3 csapat vetélkedése természetesen baráti holtversenybe torkollt, miközben mintegy 100 palacsintát készítettek el, a minőségre pedig jellemző, hogy többre is lett volna igény. A sok önkéntes kóstoló mellett 12-en neveztek, hogy stopperóra ellenében is próbálkozzanak: Gellén Sándor 9,29 másodperc alatt végzett sajátjával, második Rimák Alexandra (11,02 mp), harmadik Krasznai Gergő (14,48 mp).

Meglepetésműsorok

Az izgalmak után néptáncbemutató következett: az előző napon a Rakottya nevet felvett helyi csoport bemutatta az Elvesztettem a kecskémet című koreográfiáját, megpótolva sóvidéki és mezőpaniti táncokkal, illetve népi gyermekjátékokkal, mindez persze újra alkalmat adott arra is, hogy az ugyancsak előző nap birtokba vett új viseleteket is „megszellőztessék”. Ugyancsak a programon kívül, de annál nagyobb sikerrel mutatták be táncukat a helyi mazsorettek, majd némi szünetet követően a Budapestről érkezett Zalai Lídia és Egri József páros magyarnóta és operettslágereket adott elő, a publikum nagy örömére. Nem kisebb sikert aratott az Euphoria Music Band sem, melynek műsora ugyancsak mintegy meglepetésként került a programba. A hangulat tovább fokozódott, amikor a műfaj kedvelői megtudták, hogy megérkezett Dankó Szilvi, a mulatós zene egyik aktuális csillaga. Előző nap talán percre pontosan ugyanakkor hallhattuk a Másfél hete című nótát, akkor Sós Fecó meg Hencsy előadásában, Dankó Szilvi is ezzel indított, ám később arra is sor került, hogy például a Polgármester című dal közben Nagy István polgármestert is maga mellé szólítsa, akivel osztozott a rivaldafényben és a tapsban. Sőt, az előadó lányát, Vida Jennyt is magával hozta, aki ugyancsak nem tudott olyat énekelni, hogy a rajongótábor ne tudta volna a szöveget. A programsorozatot tűzijáték, majd újabb szabadtéri diszkó zárta.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!