Ünnepség

2020.08.28. 12:50

Érmihályfalva oklevéllel bizonyított fennállásának 750. évfordulóját ünnepelték

750 éve, 1270. augusztus 20-án, a budai káptalan hiteleshelyén kelt az a legrégebbi ismert oklevél, amelyben szerepel Érmihályfalva elődjének, Michalnak a neve. Ez a dokumentum tekinthető Érmihályfalva születési igazolványának, amely alapján a hétvégén ünnepeltek.

BN-összeállítás

Erre a jelentős évfordulóra készülve állították össze azt a 12 tablóból álló kiállítást, melynek megnyitójára augusztus 20-án, délután 16 órától került sor a városháza udvarán. A szerény számú egybegyűlteket Nyakó József RMDSZ-es polgármester köszöntötte, beszédében kiemelve, hogy a városnak, amely immár bizonyítottan hét és fél évszázada fennáll, a jövője is biztosított. Ezután került sor az 1270. augusztus 20-án keletkezett oklevél tartalmának ismertetésére.

Amint a megnyitón is elhangzott, az okiratból kiderül, hogy Onnus – aki a Geregye nemzetséghez tartozó Écs fia, Pál lánya, és Bihar vármegye ispánjának, Turulnak az özvegye volt – felkereste a budai káptalant, hogy az ott működő hiteleshelyen oklevelet állítsanak ki birtokai felől való rendelkezéséről. Két bihari birtok volt a tulajdonában: Rofh (amely a Berettyó mellett feküdt, Margitta közelében) és Michal, amelyről az oklevélben azt írják, hogy a Nyírségben, Szalacs mellett helyezkedik el. Ezeket a birtokokat hagyta unokájára (akinek a nevét nem említi az oklevél) és annak férjére – Ponith fia Ábrahámra.

Onnus bevonult a Margit-, vagy ahogy a középkorban nevezték, a Nyulak-szigetén álló, Szűz Mária tiszteletére felszentelt domonkosrendi zárdába, amelyet még a tatárjárás után – 1259-ben – IV. Béla királyunk alapított, s ahol ennek lánya élete végéig apácáskodott. Tehát településünk első, név szerint ismert birtokosnője, Onnus, 1270 augusztusától azok között a falak között élt apácaként – feltehetően haláláig –, ahol még ennek az évnek januárjában a később szentté avatott Margit hercegnő elhunyt.

E nemes asszonyról és családjáról több adat nincs, viszont Michal története, ha néhol nagy léptekkel haladva is, de napjainkig nyomon követhető. A 750 év legmeghatározóbb eseményeit emelték ki a kiállítás pannóin, főleg azokat, amelyek dokumentumokkal is alátámaszthatóak. Ezek egy része nem számít újdonságnak, már többször szó esett róluk, viszont ilyen áttekinthető, illusztrált és könnyen mozgatható kiállítás formájában még nem jelentek meg. Az utóbbi évek kutatásainak eredményeként a tablók több olyan oklevelet és iratot is bemutatnak, amelyek eddig ismeretlenek voltak.

A megnyitót a Dr. Andrássy Ernő múzeumban önkénteskedő fiatalok – Molnár Kamilla és Stancz Viktória – az évforduló alkalmából megfogalmazott gondolatai zárták, melyben szülővárosukhoz való ragaszkodásukat, valamint őseink munkája folytatásának szükségességét emelték ki.

Vasárnap a kiállítás a Széchenyi tér észak-keleti sarkába, a Szent Korona szomszédságába költözött, ahol 11–18 óra között lehetett megtekinteni. Az érdeklődőknek itt is lehetőségük nyílt elmerülni a település történetének részleteiben, kérdéseket feltenni az egyes eseményekkel kapcsolatban, illetve megfogalmazni és megvitatni véleményüket a hét és fél évszázad történéseiről. A kiállítást a továbbiakban a városi múzeumban lehet megtekinteni.

750 havasi kifli

A város 750. születésnapjára a Szépkor Nyugdíjas Egyesület tagjai is készültek. Ha nem is születésnapi tortát, de egy mindenki által ismert és kedvelt süteményt, a havasi kiflit sütötték meg, szám szerint 750 darabot, ezzel is köszöntve szeretett városukat.

750 darab havasi kiflit sütöttek a Szépkor Nyugdíjas Egyesület tagjai

A rendezvény résztvevőit a város főterén felállított sátraikban látták vendégül. „Reméljük, továbbra is épül-szépül városkánk, hogy gyermekeink, unokáink szerethessék, jól érezhessék magukat itthon, és soha ne feledjék a szülőföld ízét” – fogalmaztak az egyesület tagjai.

A borítóképen: Érmihályfalva történelmével ismerkedhettek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!