Bihar hírei

2019.07.08. 13:37

Focipályáról a zenestúdióba került az érmelléki tehetség

Zenei karrierje elindításán dolgozik Crăciun Richard, Bihar megyei fiatalember, nemrég jelent meg az első videóklippje. Beszámolt lapunknak a terveiről, de arról is beszélgettünk vele, hogy hogyan került a zenei élet közelébe.

Zenei karrierje elindításán dolgozik Crăciun Richard, Bihar megyei fiatalember, nemrég jelent meg az első videóklippje. Beszámolt lapunknak a terveiről, de arról is beszélgettünk vele, hogy hogyan került a zenei élet közelébe.

A margittai születésű, 18 éves Crăciun Richard csupán egy éve kezdett a zenével foglalkozni, jelenleg Gálospetriben él, de Balmazújvároson (Magyarország) tanul, jövőre fejezi be az iskolát. Ugyanis több éven keresztül focizott, kisebb-nagyobb sikereket ért el, majd tanulmányait Balmazújvároson folytatta, az ottani focicsapatban játszott, azonban egy sérülés miatt ezt abbahagyta. Beszélgetésünk során kitértünk arra, hogy hogyan került közel a zenéhez, mik a tervei, és az énekestársát, Dórát is bemutatta néhány mondatban.

– Mikor kezdtél a zenével foglalkozni?

– Körülbelül egy évvel ezelőtt, egy közeli családi barátot leptem meg az esküvőjén azzal, hogy előadtam egy általam írt rapet. De mindig szerettem színészkedni, szerepelni, ezért úgy gondoltam, hogy miért ne készüljek egy ilyen meglepetéssel? Ezután jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a zenével foglalkoznék. Olyan beállítottságú vagyok, hogy ha elkezdek valamit, akkor 100%-osan akarok teljesíteni, így nem is vesztegettem sokáig az időm. Tavaly szeptemberben a debreceni MMP Studiónál fel is vettük az első dalomat, azt még egyedül, én inkább csak próbálkozásnak nevezném. Majd januárban egy másik dalomat is felvettük, ezután az Ady és én projektben is részt vettem, egy rapes-slam stílusú videóval, ezután már egy rövid TV-s szereplésem is volt, majd a balmazújvárosi színház felkért, hogy dolgozzam fel és adjam elő ezt a darabot. Ez nagyon jó érzés volt, örültem, hogy felfigyeltek rám. Ebben az időszakban ismertem meg Dórit, akivel közösen készítettük a dalt és a videóklippet, meghallottam, hogy milyen szép hangja van, azonnal meg is alkottuk a dalt, De te nem tetted címmel.

[embed]]

– Mesélj egy kicsit a közös dalról, és a társadról, Dóriról. Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

– Dóri, teljes nevén Tatai Klára Dóra, Debrecenben él több nyelven beszél, többek között olaszul és angolul, idén érettségizik. Jövőjét a zeneiparban képzeli el, tehetséges énekes és szövegíró, több hangszeren játszik, többek között gitáron és zongorán is. A közös dalunk címe, mint már említettem, De te nem tetted, ezt is az MMP Stúdióban vettük fel. A szöveget közösen írtuk, a rap része a sajátom, a refrén pedig Dóri munkája. Május 19-én töltöttük fel a Youtube-csatornánkra, ott meg is található. A formációnk neve egyébként Facemusic, melynek számunka különleges jelentősége van, ugyanis mi nem a „gengszteres” zenélés irányába szeretnénk haladni, hanem inkább az érzelmek felé, és a saját arcunkat, lelkünket megmutatni. Ez a popos rap szerintem egy kicsit kihalóban van, ettől függetlenül ebbe az irányba akarunk haladni.

Havonta egy dalt szeretnénk kiadni, a következő június végén már meg is jelent. Szeretnénk egy albumot is, körülbelül egy év alatt jó lenne megvalósítani. Persze, nem könnyű mindent megvalósítani olyan egyszerűen, jelenleg azon dolgozunk, hogy a dalok jogosultsága az enyém és a Dórié legyen, ez macerás folyamat.

Hamarosan fellépések

– Ki, melyik zenekar inspirál titeket? Mikor először meghallgattam a zenéteket, egy kicsit Children of Distance-es stílust véltem felfedezni abban…

– Ez egy nagyon jó észrevétel. Nem állt szándékomban rájuk „hasonlítani”. De el kell mondanom, hogy az MMP Stúdió a Children of Distance-el is dolgozik, valamint a Kowalsky meg a Vegával. Egyébként ott a stúdióban is észrevették ezt, amit te is említettél, de én ennek csak örülök. Érdemes megemlíteni azt, hogy az együttes énekesnőjének hangjára nagyon hasonlít a Dórié, szerintem ez is közrejátszhat abban, hogy immár veled együtt, többen észreveszik ezt a hasonlóságot.

– Énektanárhoz jársz? A fejlődésedet hogyan képzeled el?

– Jelenleg egyikünk sem jár énektanárhoz, de természetesen fogunk. Magyarország egyik ismert tanárával vettem fel a kapcsolatot, akihez járni fogok, a neve Schuller Álmos, nála tanultak olyan ismert rapperek, mint AK23, BSW, Essemm.

– Számíthatunk mostanában fellépésre?

– Természetesen, szeretnénk fellépni, de egyelőre csak egy dalunk van, a többi pedig kivitelezés alatt áll, de remélem, ha már összegyűl néhány, akkor lehetőségünk lesz élőben is megmutatni a tudásunkat. A környezetemben nincsenek olyan emberek, akik a zenével foglalkoznak, ezért a kapcsolatépítés is a tervek között szerepel. Az MMP Stúdió részéről egyébként sok támogatást kapunk, biztatnak minket és elismerik az eddig tudásunkat. Általuk hamarosan egy tehetséggondozóval is találkozhatunk, ami számunkra nagy előrelépés lenne.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!