Bihar hírei

2018.12.21. 09:35

Erősödött az érmihályfalvi Gizella malom újjáépítési reménye

Az Országos Befektetési Ügynökség igazgatója Érmihályfalván is járt tegnap, ahol a kulturális központtá váló egykori Gizella malomra vonatkozó beruházásról tájékozódott. A vendégeket Nyakó József polgármester fogadta, ismertetve a terveket.

Az Országos Befektetési Ügynökség igazgatója Érmihályfalván is járt tegnap, ahol a kulturális központtá váló egykori Gizella malomra vonatkozó beruházásról tájékozódott. A vendégeket Nyakó József polgármester fogadta, ismertetve a terveket.

Manuela Irina Pătrăşcoiu, az Országos Befektetési Ügynökség (CNI) igazgatója, illetve a kíséretében lévő Ioan Mihaiu prefektus, Cseke Attila szenátor, Szabó Ödön képviselő és Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke a Székelyhídon tett látogatása után csütörtökön délután Érmihályfalvára érkezett, hogy a CNI-nek egy ottani beruházásáról tájékozódjon. Arról a kultúrközpontról van szó, melyet az egykori Gizella malomból alakítanának ki, s mely terv már az előző összetételű városvezetés idejéből létezik, időközben több aktualizálást is megérve. Legutóbb akkor írtunk róla, amikor Nyakó József polgármester azt nyilatkozta, hogy az ügy igen jól áll, mivel a szakminisztérium megítélte az újjáépítésre és modernizálásra a támogatást. Mindez azt jelenti, hogy a tervek már annak előtte készen voltak, a Helyi Tanács is a maga részéről minden formaságnak eleget tett, például megszavazta, hogy az építkezéshez szükséges területet a munkálat idejére a kivitelezőnek átadja. A beruházás értéke 4,9 millió lej (volt akkor), a beruházó a központot kulcsra készen adja át, ami a felújítást és a teljes felszerelést is jelenti. Az önkormányzat feladata lesz a közművesítés és a környezet rendezése.

Kulturális központ

A vendégeket csütörtök délután a Városháza gyűléstermében fogadta Nyakó József polgármester, a CNI igazgatójának röviden összefoglalva a 130 éves épület történetét és a terveket. Monumentális, a város emblematikus épületéről van szó (ezt a látványterv kinagyított változatával szemléltette is), mely újjáépítése után a helyi kulturális élet minden területét képes lesz kiszolgálni. Ezt hangsúlyozta Rajna Zoltán mérnök, a modernizálási terv készítője is, kiemelve: nem „kultúrházról” beszélünk, hanem kulturális központról. A mérnök nagyon gyakorlatiasan és a lényegre térve megjegyezte: az évek során változtak a szabályozók, nem is beszélve az árakról, amit tekintetbe véve adódik a kérdés: lesz-e elég pénz? Manuela Irina Pătrăşcoiu válaszában kifejtette: a költségvetést szükség esetén időszerűsítik, de előbb az eredeti összeggel írják ki a licitet a kivitelezésre, várhatóan 2019. első heteiben. A vaskos irattartónyi dokumentációt a polgármester át is adta a CNI-vezetőnek, majd vendégek és vendéglátók el is mentek a helyszínre, hogy előbbiek a maguk szemével is meggyőződjenek az épület jelenlegi állapotáról. Még nem is látott eddig a Gizella malomhoz hasonló, egyúttal ilyen leromlott állapotú épületet, jegyezte meg az igazgató, de a szóban forgó munkálat révén ez az állapot belátható időn belül megváltozik.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!