Bihar hírei

2018.11.09. 11:16

Hiába a fejlesztés, ha nem élnek vele a lakosok

Összesen huszonhárom kilométernyi utca lakói kapnak levelet ezekben a napokban Érmihályfalván a felszólítással: aki még nem tette meg, az csatlakozzon a csatornahálózathoz.

Összesen huszonhárom kilométernyi utca lakói kapnak levelet ezekben a napokban Érmihályfalván a felszólítással: aki még nem tette meg, az csatlakozzon a csatornahálózathoz.

„A milliós nagyságrendű értékben elvégzett környezetvédelmi beruházások nyomán 23 km csatornahálózat épült ki a városban eddig, melyhez az ország legmodernebb szennyvíztisztítója csatlakozik. Érmihályfalva vezetősége nagy erőkkel dolgozik a közszolgáltatások korszerűsítésén, az önök elvárásainak megfelelően. Mindezek azonban értelmüket vesztik, ha a kedvezményezettek, vagyis önök, nem csatlakoztatják háztartásaikat a szennyvízhálózatra.” Ezekkel a mondatokkal kezdődik az a Városházáról küldött levél, melyet ezekben a napokban kapnak meg azok a háztartások, melyeknek lehetőségük van csatlakozni a szennyvízhálózathoz, de eddig nem tették meg. A levél kitér arra is, hogy ez a csatlakozás nem választás, vagyis akarom/nem akarom kérdése, ugyanis „a Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) 2007/88-as rendeletének 152-es bekezdése kimondja, hogy minden fogyasztó, függetlenül attól, hogy van-e saját vízbekötése vagy nincs, köteles a szennyvizet a hálózatba engedni.” Ennek be nem tartását egy kormányrendelet, illetve annak törvénybe foglalt módosítása szabálysértésnek minősíti és 3000–6000 lej közötti bírságot helyez kilátásba; célja a környezet védelme, megakadályozni, hogy a szennyvíz a felszíni vizekbe és mélyebben fekvő talajrétegekbe jusson.

Figyel a minisztérium

Mindezek fényében az önkormányzat 2018. december 31-ig adott határidőt, hogy akinek lehetősége van, csatlakozzon a hálózatra. Lapunk kérdésére Nyakó József polgármester elmondta: a hálózat kiépítését támogató fejlesztési minisztériumból is kapott a helyhatóság figyelmeztetést, miszerint a tárca hiába finanszírozza a beruházást, ha a polgárok nem élnek azzal, s bár egyelőre nincs szó a támogatás megszüntetéséről, de érteni kell a szóból. Ami a számokat illeti: eddig 23 kilométeren készült el a hálózat, a mi 39%-os lefedettséget jelent, a csatlakozás lehetőségét pedig azok közül, akik tehetnék, csupán 19% használta ki! A csatlakoztatás technikai részleteiről információ kérhető az Észak-Nyugati Víz- és Csatornaszolgáltató Rt. helyi munkatársától.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!