Bihar hírei

2018.10.11. 13:07

XII. Czárán Gyula nyomában túra

Aki egy kicsit is érdeklődik a természetjárás iránt, az biztosan hallott Czárán Gyuláról. Neki köszönhetjük, hogy a Biharban szinte a Kárpátok legkalandosabb útvonalain túrázhatunk.

Aki egy kicsit is érdeklődik a természetjárás iránt, az biztosan hallott Czárán Gyuláról. Neki köszönhetjük, hogy a Biharban szinte a Kárpátok legkalandosabb útvonalain túrázhatunk.

Hogy személye és tevékenysége nehogy feledésbe merüljön, 2005 tavaszán az általa feltárt és feltérképezett Királyerdőben megszervezésre került az első Czárán Gyula emlék- és teljesítménytúra. A Bihar- és Vlegyásza-hegység árnyékában kialakult Királyerdő-hegység kevésbé felkapott, pedig nagyon sok szép látványossággal büszkélkedik, mint például a Révi-szoros, a révi cseppkőbarlang, Szelek-barlangja, a Tízfalus-karsztfennsík és a Jád völgye. Az elmúlt időszakban tizenegy alkalommal megrendezett túrán közel 3000 természetjáró vett részt, idén az október 13-an megrendezendő túrán már 3 útvonal közül lehet választani, az Eco-Mountain Transylvania Egyesület szervezésében.

Bárki benevezhet

A XII. Czárán Gyula nyomában teljesítménytúrára bárki benevezhet, aki szereti a természetet, szeret túrázni és vállalkozó típus. A feladat: szintidőn belül teljesíteni a megadott távot a kijelölt útvonalon, érintve az ellenőrzőpontokat, leküzdve a környezeti nehézségeket. A túra által mindenki felmérheti a fizikai erőnlétet, tájékozódási képességet. Induláskor minden nevező kap egy tájékoztató füzetet, melyben szerepel az útvonal, a követendő turistajelzések, a szintkülönbségek, a távok és egy térkép. Az ellenőrzőpontokon különböző figyelmességgel várják a résztvevőket: féltávnál igény szerint zsíros- vagy lekváros kenyeret kapnak, egy másiknál egy kis édességet a jobb teljesítőképességhez. A célba érők emléktárgyak mellett egy tányér meleg bográcsost is kapnak. A választható 3 útvonal: 6,5, 20 és 30 kilométeres. Rajt és cél: a Varsonkolyos vasúti megállótól 2 percnyire található Kék Gyöngy Panzió (Pensiunea Perla Albastra) udvarán. Felszerelés: ajánlott túrabakancs, réteges túraöltözet, esőkabát, széldzseki, elemlámpa (lehetőleg fejlámpa), kulacs, iránytű, térkép. Túra nehézsége: az átlagosnál valamivel nehezebb középhegységi túrára kell számítani. A nehézséget főleg a sziklás terepviszonyok és a hirtelen kaptatók okozhatják. Indítási idő: 8–10 óra (30 km), 9–11 óra (20 km) és 10–11 óra (6,5 km) között. A részletes túraútvonal megtalálható az esemény Facebook-oldalán, a Czárán Gyula nyomában teljesítménytúra cím alatt.

A nevezéssel a résztvevők tudomásul veszik, hogy a Czárán Gyula teljesítménytúra viszonylag nehéz terepen zajlik és sikeres teljesítése megfelelő fizikai és mentális felkészültséget, valamint tapasztalatot igényel. A résztvevők felkészületlenségéből, hanyagságából, könnyelműségéből származó balesetekért a rendezők nem tartoznak felelősséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!