Bihar hírei

2018.02.28. 11:58

Télies idő, hóeltakarítás Váradon és a megyében

Szinte egész télen nem láthattunk annyi havat, mint amennyi lehullt a 26-ról 27-re virradó éjszakán, illetve a tegnapi nap folyamán, valamint az éjjel. Utánajártunk, hogy voltak-e fennakadások a közlekedésben.

Szinte egész télen nem láthattunk annyi havat, mint amennyi lehullt a 26-ról 27-re virradó éjszakán, illetve a tegnapi nap folyamán, valamint az éjjel. Utánajártunk, hogy voltak-e fennakadások a közlekedésben.

A Bihar Megyei Tanácstól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a 26-ról 27-re virradó éjszakán a Bihar megyei utak hóeltakarításával megbízott vállalatok járművei letakarították az utakat, így a kommüniké kiadásának idején, tegnap a déli órákban nem volt olyan megyei út Biharban, ahol ne lehetett volna járművekkel közlekedni. Mivel azonban a kora délutáni órákban ismét erősen havazni kezdett, ez a helyzet természetesen változhatott.

Közleményt adott ki tegnap a nagyváradi köztisztasági vállalat, a RER Ecologic Service is, amelyben az áll, hogy a 26-ról 27-re virradó éjszakán a RER tizenhét járművét vetették be, tizenöt jármű szilárd, míg két jármű folyékony halmazállapotú csúszásgátlót szórt le Várad utcáin. Az éjszakai és a reggeli órákban az I., a II. és a III. sürgősségi övezetben, míg a délelőtti és a kora délutáni órákban a IV. számú övezetben tevékenykedtek. A közlemény idézi Ionel Bant, a RER termelési igazgatóját, aki elmondta, hogy a folyamatos hóhullás miatt amint lehet, visszatérnek a járművekkel az I. számú övezetbe, és ha a hóréteg megmarad az utakon, akkor a hóekés járművekkel is kiszállnak.

Sürgősségi övezetek

Nagyváradon 882 utat és utcát osztottak négy sürgősségi beavatkozási övezetbe. Az I. számú sürgősségi övezetbe a városba be-, és onnan kivezető fő utak, továbbá a fő közlekedési útvonalak és a tömegközlekedési járművek útvonalai tartoznak, a II. számú sürgősségi övezetet a lakónegyedeket összekötő útvonalak képezik, a III. számú sürgősségi övezet a város aszfaltozott utcáit jelöli, míg a IV. sürgősségi övezetbe tartoznak a város aszfaltozatlan utcái. A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a lakosok kötelessége eltakarítani a havat és a jeget az ingatlanuk előtt lévő járdáról, ennek a kötelességnek az elmulasztása magánszemélyek esetében 500–2000, jogi személyek esetében 1500–2500 lej közötti bírságot von maga után.

Nem okozott gondokat a havazás

A hideg mellett a hó is megérkezett kedden reggelre a megye északi régióiba is. Mindez azonban nem befolyásolta a közúti közlekedést, olyan szempontból, hogy nem voltak járhatatlan utak, sem főbb, sem alsóbb rendűek. A valójában nem számottevő mennyiségű hó csak azért sem maradt meg az utak nagy részén, mert azt azonnal továbbfújta a szél, ami a –5, –8 Celsius fokos hidegben tovább csökkentette a hőérzetet. Az említett szél már inkább okozhatott gondot a sofőröknek, keményen kellett fogni a volánt, hiszen a helyenkénti széllökések a járműveket is meg-megbillentették.

Útviszonyok a Felső-Hegyközben

Tegnap délelőtt nem voltak járhatatlan utak Hegyközszáldobágy, Hegyközpályi, Hegyközújlak, Hegyközcsatár, Hegyköztóttelek, Siter és Sitervölgy településeken a havazás miatt.

A tudósító február 27-én, délelőtt tíz óra körül (amikor még mindig mínusz 6 Celsius fokos hideg volt) indult felmérni a Felső- Hegyköz településeit, hogy a reggelre leesett hó mennyisége mennyire befolyásolhatta az útviszonyokat, azok járhatóságát. Kíváncsi voltam elsőként a Sitervölgy–Nagyvárad megyei út járhatóságára, hiszen sokan ingáznak munkahelyre személygépkocsival vagy autóbuszokkal. Az előző napok hideg-fagyos időjárása a frissen esett havat az aszfaltos utakon hamar korcsolyapályává alakította, ezért nagyon óvatosan kellett manőverezni a dimbes-dombos hegyközi utakon. Látszott, hogy a Hegyköz megyei útjaira, hóeltakarításra és csúszásmentesítésre kiírt pályázatot elnyert cég járművei még nem jártak ezen a vonalon (délelőtt 10 óra körül), igaz, Hegyközpályinál Nagyvárad irányából, végig a Csatári hágó szerpentines útjait fél oldalon, az emelkedő részen, kézzel, lapáttal lehomokozták, ezért döcögött a kocsi, úgy érezte magát az ember, mintha szántáson menne. Nagyon veszélyesek voltak a kanyarok, főleg az ereszkedők, mert azon az oldalon nem járt a „homokszóró”.

Hegyközpályi, de Hegyközcsatár községek településein is a Polgármesteri Hivatalok tették a kötelességüket, szórták a sóval összekevert homokot, próbálták járhatóbbá tenni az utakat, de a mínusz 4 fokban (ennyi volt még délben is) a só nem tudta kifejteni a kívánt eredményt. A déli órákban találkozott a tudósító az egyik cég „modern” felszerelésű csúszásmentesítő járművével Hegyközcsatárban, amelyről egy férfi lapáttal szórta szét a sós homokot az úton – ha úgy sikerült, akkor a gépkocsi ablakára is került belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!