Bihar hírei

2017.01.24. 11:53

Lépesmézes pálinka lett a Mihályfalvi Mézes

Tölgyfahordóban érlelt lépesmézes borpárlatnak ítélték a Mihályfalvi Mézes címet szombaton este, amikor nyolc jelentkező közül választották ki "a város sajátos termékeként számon tartható italát".

Tölgyfahordóban érlelt lépesmézes borpárlatnak ítélték a Mihályfalvi Mézes címet szombaton este, amikor nyolc jelentkező közül választották ki "a város sajátos termékeként számon tartható italát".

"Az istenek könnycseppje gyógyír / Bánatra, örömre", énekli közkedvelt Pálinka dal című nótájában a Magna Cum Laude együttes és akár ez is lehetett volna a mottója az elmúlt szombaton este Érmihályfalván tartott mézespálinka-versenynek, melynek célja volt egy egyedi, a város sajátos termékeként számon tartható ital megtalálása. Utóbbit Nyakó József polgármester mondta el a Gödör rendezvényházban tartott esemény megnyitásakor, hozzátéve: Érmihályfalva polgármestere számára büszkeség lesz, ha a Mihályfalvi Mézesként elnevezendő italt díszcsomagolásban átadhatja majd például a testvérvárosok képviselőinek vagy egyéb vendégeknek, úgy, ahogyan azok is büszkélkednek saját településük rájuk jellemző termékeivel. Azért esett a választás a mézes pálinkára, mert a városban sokaknak van pálinkájuk, ugyanakkor sokan foglalkoznak méhészkedéssel, méztermeléssel is, e kettőből pedig "egy igazán szép eredmény születhet".

Egy gyűszűnyivel

A csak helyiek számára meghirdetett versenyre nyolc nevezés érkezett, a színeket tekintve a tökéletesen átlátszótól az aranysárgáig terjedt a paletta, volt, amelyik a színét tekintve akár egy borversenyen is megállta volna a helyét. Az italokat leadók sorsolás útján döntöttek a rajtszámokról, a győztesről pedig legdemokratikusabb módon maguk az esemény résztvevői dönthettek. Persze nagyon mértékletesen, csupán egy-egy gyűszűnyivel (valóban gyűszűkből) hajtottak fel az ízleléshez, majd a belépőkártyával kapott szavazólapokat annak az italnak a gyűjtőkelyhébe tették, mely a legjobban ízlett. A nevezési lapok szerint volt szilva, bodza, körte, meggy, eper és birs pálinka, továbbá borpárlat is. Természetesen a zsűrizés ideje alatt "alternatív előkóstolások" is történtek a megterített asztaloknál, hiszen "versenyen kívüli indulók" is voltak, sőt, borokkal is lehetett koccintani, hiszen vacsorával, cigányzenével körített estről volt szó, a hangulatról Szőcs Lőrinc cigányzenekara gondoskodott.

Nyusziárverés

Mintegy 90 személyre terítettek, 74-en adtak le szavazatot és 34-en (46%) szavaztak arra, hogy Oláh Sándor tölgyfahordóban érlelt lépesmézes borpárlata nyerje el a Mihályfalvi Mézes címet (román változatban Dulcele de Valea lesz a neve). Az est folyamán jótékonysági árverés is volt, melynek során a helyi római katolikus egyházközség káplánja, Husztig Róbert által felajánlott kaliforniai fajtájú nyuszikat lehetett megvenni, a pénzzel támogatva a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó helyi Iskolaházat. Turbót, Al Caponét, Ludmillát és Hortenziát ifj.dr.Lunczer János állatorvos igyekezett szakavatott módon a licitálok figyelmébe ajánlani, de ugyanebből a jótékony célból fánkot is lehetett vásárolni, a két forrásból összesen 1700 lej gyűlt össze.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!