Bihar hírei

2015.10.04. 18:26

Méhészek negyedik érmelléki találkozója

Talán az eddigi legnagyobb érdeklődést kiváltó, a sorban negyedik méhésztalálkozót tartották meg szombaton Érmihályfalván, melyre Magyarországról is buszokkal érkeztek.

Talán az eddigi legnagyobb érdeklődést kiváltó, a sorban negyedik méhésztalálkozót tartották meg szombaton Érmihályfalván, melyre Magyarországról is buszokkal érkeztek.

Kellemes kora őszi napsütésben várta a IV. Érmelléki Méhésztalálkozó szombaton az érdeklődőket az érmihályfalvi Gödör rendezvényházban és annak udvarán. Ilyen jóleső napsütésben nem csak a méhészek, de a méhek is jól érzik magukat, s bár a növényi "nagykultúrák" után vagyunk, a szorgos rovarok a vadvirágokat keresik, illetve minden lehetőséget a gyűjtésre - tudtuk meg. Gyula Lehel főszervező kérdésünkre elmondta: Bihar, Arad, Temes, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Beszterce-Naszód megyék mellett Magyarországról is érkeztek árusok az eseményre, hogy mindenféle, méhészeknek való holmit, felszerelést, kiegészítőt ajánljanak, de természetesen mézet is lehetett venni, s aki vásárfiával akarta az otthon maradottaknak meglepni, az mézeskalácsból is válogathatott. Idén sem maradtak el az előadások, sőt, mondhatjuk, hogy az eddigiekhez képest nagyobb volt az érdeklődés.

Két előadás

A rendezvényházba 110 széket állítottak be, ám még így is sokan állva hallgatták Balazsi József érsemjéni polgármestert, aki a szervezők nevében ezúttal méhészként (és később sokak vendéglátásáról is gondoskodva) köszöntötte a megjelenteket, közöttük Cseke Attila képviselőt (aki nem méhész). Üdvözölte a hallgatóságot Nyakó József helyi elöljáró is, felidézte, hogy mennyien igényelnek helyet maguknak az Érmihályfalva-Érkörtvélyes-Érsemjén térségbeli több ezer hektáros erdőkben akácvirágzáskor, egyben reményének adott hangot, hogy

az EU-nak az akácfák kiirtására irányult szándéka már a múlté. Két előadás hangzott el. Csuja László gödöllői méhész a neonikotinoidokról (növényvédő szerek egyik alapanyaga) értekezett, ám még ennél is nagyobb érdeklődést váltott ki Cristian Bratu, aki az anyaméhek szaporításáról, megtermékenyítéséről beszélt. A szebeni méhészt nem csak Románia, de Európa vezető szakemberei között jegyzik e témában, nem véletlen, hogy még Magyarországról is busszal és személykocsikkal érkeztek meghallgatására, előadását többen okostelefonokkal rögzítették is.

Eltérő eredmények

Mindeközben az udvaron is zajlott a kintmaradtak tapasztalatcseréje, sokan megnézték idén is Gyula Lehel üvegkaptárát, melyet éppen ilyen bemutatókhoz, a méhészet népszerűsítésére készített. Bár eredményeikről a méhészek nem szívesen beszélnek tapasztalatunk szerint, illetve igen eltérő adatokat mondanak (volt, aki a legendás horgászokhoz hasonlította őket), azt sikerült megtudnunk, hogy idén közepes, ám a tavalyinál jobb "méztermést" könyvelhetnek el. Érmihályfalva körzetében akácról 8 - 15 kilogrammot pergettek méhcsaládonként, a vegyesméz 10 - 15 kg körül alakult. Sok méh pusztult el főleg a napraforgó virágzásakor, s bár nem bizonyítható, sok mezőgazdász már eleve rovarirtóval kezelt vetőmagot használt, ennek volt negatív hatása, de voltak előre be nem jelentett permetezések is.

Rencz Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!