Fagy

2020.01.16. 18:32

Kevés a csapadék, vékonyak a jégrétegek

Az utóbbi napok hideg időjárásának eredményeként csökkent a folyóvizek hozama és jegesedés figyelhető meg a Körösök vízgyűjtő területén. A leginkább érintett a Fehér- és a Fekete-Körös, az Ér, a Nyimoesdi és a Kalota patak.

Összehasonlításként: az utóbbi öt évben a Sebes-Körösön a jég 10 centiméteres volt, az idei télen viszont igen csekély az eljegesedési szint. 2020-ban eddig nem volt jelentős csapadék, Biharfüreden (Stâna de Vale) csak 19 centiméteres havat mértek, míg a Jád folyó mentén csupán hét centimétert. Váradi szakaszán a Sebes-Körös vízhozama csak a harmada jelenleg a sokéves átlagnak, tudatta Dorel Duma, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője. A legkevesebb vízutánpótlást a Fehér-Körösön jegyezték, december folyamán a normális hozam csupán 17 százalékát, ez a mutató a Fekete- és a Sebes-Körösnél 35 százalék volt. A gátaknál és vízgyűjtő tavaknál a melegebb időszakokhoz képest plusz karbantartási munkákat is végeznek a hidegre való tekintettel, hogy megakadályozzák a berendezések eljegesedését, a jég feltorlódását. A következő időszakban is hideg várható, ami további jegesedést idézhet elő, éppen ezért felhívják a lakosság figyelmét, hogy körültekintően gyakoroljanak téli sportokat, a folyóvizek, tavak jegére csak óvatosan lépjenek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában