Világos stratégiák helyett inkoherens víziók

Világos stratégiák helyett inkoherens víziók
Nagyvárad- Péntek délben az RMDSZ nagyvárad-újvárosi körzetének székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Két tanügyi és egy mezőgazdasági témával készült a honatya.

A pénteki sajtótájékoztató egyik témája az a pénzösszeg volt, amiből a tanügy minisztérium a hatályos vonatkozó törvény értelmében köteles kiegyenlítenie azon diákok távolsági buszbérletének az ellenértékét, akik tőlük független okok miatt kénytelenek naponta ingázni ahhoz, hogy iskolába járhassanak. Szabó Ödön egy konkrét példát is említve- egy albisi család három gyermeke margittai iskolába kell járjon- arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam hónapok óta adós az átutalással. Még február 21-én ez ügyben kérdéssel fordult a felelős tárcához, azonban a harminc napos határidőt jócskán túllépve végül április 18-án azt a semmitmondó választ kapta, hogy az illetékeseknek fogalmuk sincs arról, hogy honnan fogják előteremteni a kifizetéshez szükséges alapokat, sőt, még arra vonatkozó határidőt sem tudnak mondani, hogy mely időpontig tesznek majd eleget ebbéli kötelezettségüknek. Felháborító, ahogy a román állam ezen kategóriába tartozó gyermek jövőjével játszik- vélekedett a honatya, aki ígérte, hogy a napokban ismét felszólítja a felelős minisztériumot, hogy legalább jelöljön ki egy terminust a kifizetésre, illetve azt is kilátásba helyezte, hogy az RMDSZ-frakció részéről egy törvénymódosító javaslattal fog élni.

Egy másik, de szinten oktatásügyi területre áttérve, a parlamenti képviselő jelezte, hogy a 2005-ban elfogadott, s utólag többször módosított úgynevezett inastörvénnyel kapcsolatban teljesen tájékozatlanok a cégek és a tanintézmények, a kormány pedig semmit sem tesz annak érdekében, hogy változtasson a helyzeten. Az általa kikért adatok megdöbbentőek és önmagukért beszélnek: az Országos Munka-erőfoglalkoztatási Ügynökség 2012-re vonatkozó statisztikája szerint tavaly csupán 50.000 lejt utaltak ki inasképzésre, s ebből 11.757 lejt használtak fel, vagyis még 3.000 eurót sem költöttek erre a célja. Szintén beszédes, hogy országos szinten összesen 80 ez irányú szerződést kötöttek, Biharban pedig egyet sem, holott egészen biztosan a megyékben is szükség lenne kozmetikus, traktorista, szakács vagy autószerelő inasokra.

Inkoherens víziók

Témát váltva, Szabó Ödön az agrárkamarák problémáira is figyelmeztetett. Kifejtette: mivel áprilisban elfogytak az idei állami költségvetésből ezen intézmények működtetésére kiutalt pénzek, megkérdezte a felelős minisztériumtól, hogy honnan fognak az illetékesek előteremteni forrásokat, illetve hogyan szándékozzák szerkezetileg átalakítani a rendszert, mely felvetéseire szintén olyan válaszokat kapott, amelyek ezen szaktárcának is a tanácstalanságáról árulkodtak. „Fölösleges decentralizációról és régiós átalakításról beszélnie, ha az állam még azt se tudja, hogy miként működik a rendszer, illetve miből finanszírozható. Noha a mezőgazdaság és a tanügy is stratégiai szegmens kellene legyen, a kormány víziói inkoherensek mindkét területen”, vonta le a következtetést az elmondottakból az RMDSZ-es politikus.

Végül Szabó Ödön a május 9-i Európa-nap váradi megünneplésére utalva megjegyezte: úgy tűnik, amióta az RMDSZ nem része a városvezetésnek, a multikulturalitás már nem számít értéknek az önkormányzatnak, hiszen egyetlen magyar fellépőt sem hívott, ehelyett a Nagy Románia-párti Mihai Drecin professzor fantazmagóriái fontosak számára.

Ciucur Losonczi Antonius