ERDON Bulvár

2007.10.23. 15:07

Szokatlan orosz emlékművek

<p>Az elmúlt évtizedben Oroszországban több emlékművet avattak, mint a Szovjetunió több mint hét évtizede során.</p>

Az Argumenti i Fakti című orosz hetilap összeállítása szerint az egykori Szovjetunióban a monumentális propagandisztikus emlékművek voltak divatban, s a népszerűségi listán a pálmát vitathatatlanul Lenin vitte el, hiszen nem volt olyan település, amelynek központi terét ne a proletár forradalom egykori vezetőjének szobra ékesítette volna. Napjainkban az orosz városokban viszont egyre másra szaporodnak a humoros emlékművek.

A télikabátos ló

Ez év nyarán „költözött be” a Fekete-tengeri üdülővárosba, Szocsiba a télikabátos ló szobra. A sajátságos emlékmű elkészítéséhez 80 kilogrammnyi vízvezetékcső és néhány napi munka szükségeltetett. A lovacskát pillanatok alatt megkedvelték a helybéliek, akik, ha elmennek mellette, egy kis aprópénz dobnak a paci szerencsehozó serlegébe. Rosztov-na-Donu egyik közterét a bronz borbély szobra ékesíti: a fém hajszobrász székébe szívesen ülnek a város legszebb leányzói. Cseljabinszkban és Nyizsnyij Novgorodban a sétálóutcákat lépten nyomon ember nagyságú szobrok díszítik. Mindkét városban a legnépszerűbb a divatdáma, aki egy valódi tükör előtt illegeti magát. Krasznojarszkban a kutyáját sétáltató részegnek emeltek szobrot, Uljanovszkban, Lenin szülővárosában pedig az anyósnak terveznek szobrot állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!