Új parkolók Várad-Szőllősön

Új parkolók Várad-Szőllősön
Nagyvárad- Kedden helyszíni sajtótájékoztatót szervezett az önkormányzat, aminek keretében Mircea Mălan alpolgármester új parkolóhelyek létesítéséről számolt be a Leonardo da Vinci utca környékén.

 

Mircea Mălan alpolgármester azokat a beruházásokat ismertette, melyeket az önkormányzat ebben az esztendőben eszközölt a várad-szőllősi Leonardo da Vinci, Liszt Ferenc és Lanului utcák környékén. Arra hívta fel a figyelmet: egy korábbi projekt alapján becsövezték az Adona-patakot, többek közt annak érdekében, hogy parkolóhelyeket alakíthassanak ki. A befektetést négy szakaszra bontották, melyekből az első kettő tavaly valósult meg.

Az idén a harmadik fázis keretében parkolóhelyeket létesítettek a Leonardo da Vinci és a Liszt Ferenc utcák találkozásának övezetében, a kivitelezéssel a Drumuri Orăşeneşti céget bízták meg. A munkálatok júniusban fejeződtek be, melyek eredményeképpen kialakítottak 111 parkolóhelyet, illetve sétányokat is, valamint ugyanakkor közművesítettek (rendbe tették a közvilágítást, esővíz elvezető csatornákat csináltak), és földet hordtak zöldövezeteknek, növényzetnek.

A negyedik etapban, az előző folytatásaként, a Liszt Ferenc utcán, jobboldalon egészen az újonnan épített óvodáig, a baloldalon pedig a Ciheiului utcáig, 297 új parkolóhelyet alakítottak ki, illetve szintén sétányokat létesítettek és közművesítettek, a leaszfaltozott részen felfestették az útjelzéseket. Az eredeti projekt harmadik szakasza 1.017.816,14 lejbe került áfával együtt, mely összeg az átvételi jegyzőkönyvben szerepelt, a negyedik fázisra pedig 3.087.823,59 lejt költöttek áfával együtt.

Elhangzott még, hogy az idén megvalósított harmadik és negyedik szakaszon kívül, a Leonardo da Vinci utca két oldalán egyéb 375 új parkolóhelyet alakítottak ki a tömbházak közt, illetve mellett, ami 1.325.000 lejbe került, áfával együtt. Gyakorlatilag ezek a munkálatok az önkormányzatnak a környék végső kinézetére vonatkozó víziójának a részét képezik. Mindez azt is jelenti, hogy megtiltják majd a parkolást a járdák szélénél, illetve természetesen a járdákon is, hogy zavartalan legyen a közlekedés. Az elkövetkező időszakban ugyanakkor egy parkot is kialakítanak a Liszt Ferenc utcának erre eső részén, reményeik szerint jövőre, ahol pedig véget ér a negyedik fázis tárgyát képező övezet, egy újabb projektbe fognak kezdeni annak érdekében, hogy az Adona-patak be legyen csövezve egészen az Ogorului utcával való kereszteződésig, ahol felüljáró épül majd európai uniós finanszírozással. Kisebb simításokra még szükség van, például a járdák nem mindenütt készültek el, földet kell még vinni a zöldövezeteknek, de az elvégzett munkálatokról mindenképp beszámolnak a környéken lakóknak, kikérve a véleményüket is- ígérte az elöljáró. Megtudtuk tőle azt is, hogy túl a Ciheiului utcán, teljes mértékben felújították az Alexandru Haşaş utcát is.

Parkolóhelyek

Mint ismeretes, egy tanácsi határozat alapján a lakótársulások dönthetnek arról, hogy a rendelkezésükre álló parkolóhelyek kétharmadát kiosztják a tagjaik közt. Az érintett autótulajdonosok ezért évente 80 lejt kell fizessenek, viszont az illető parkolóhely fenn van tartva a számukra hétköznap délután 16 óra és reggel 7 óra között, valamint a teljes hétvége idején. Előnyben részesülnek a fogyatékkal élők és azok, akiknek engedéllyel épített garázsait korábban lerombolták, utóbbiak öt évig díjmentességet élveznek.

Ciucur Losonczi Antonius