Tőkés autonómiákat szorgalmaz Délkelet-Európában

Tőkés autonómiákat szorgalmaz Délkelet-Európában
Tőkés László szerint az autonómiák rendszerének differenciált bevezetése nemcsak a kisebbségi magyarság, hanem a délkelet-európai térség stabilitása szempontjából is fontos lenne.

Az erdélyi európai parlamenti (EP-) képviselő – mint arról az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében tájékoztatott – az Európai Parlament délkelet-európai országokkal való kapcsolatokért felelős küldöttségének szerdai ülésén fejtette ki ezt az álláspontját. A tanácskozás meghívott előadója Oliver Dulic szerb parlamenti elnök volt, aki kifejtette: a május 11-i szerbiai parlamenti választások legfőbb tétje az, hogy Szerbia az “európai utat” válassza. Az ülésen – tájékoztatott Tőkés – Becsey Zsolt néppárti EP-képviselő a délvidéki magyarok és a koszovói szerbek helyzetének azonos mérték szerinti rendezése mellett foglalt állást. Ezzel szemben Jean Marinescu román képviselő a kisebbségi autonómia “veszélyes” voltára hívta fel a figyelmet. Tőkés ismertette a tanácskozás résztvevőivel a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács nevében a Bukarestben zajló NATO-csúcsértekezlet alkalmából megfogalmazott nyílt levelet. A Kárpát-medencei magyar pártok és képviseleti szervezetek álláspontja szerint az autonómiák rendszerének differenciált bevezetése nemcsak a kisebbségi magyarság, hanem az egész térség stabilitása szempontjából is fontos volna – mondta.

Tőkés a kisebbségi kérdés meghatározó fontosságára mutatott rá a volt Jugoszlávia összeomlásában. A szerb nép újkori tragédiájának egyik legfőbb előidézője a kisebbségek és az együttélő más nemzetek nacionalista elnyomása – mondta. Mint leszögezte, ugyanazokat a hibákat és vétkeket a mai Szerbiában és az egyesült Európában nem szabad megismételni.