szon-sportoldal

2007.06.14. 13:03

Prelevics az NYKK új edzője

<p><P>Nyíregyháza - Csütörtökön sajtótájékoztató keretén belül mutatták be a Marso-Nyíregyházi KK NB I. A csoportos férfi kosárlabdacsapatának edzőjét, az 55 esztendős szerb szakember az utóbbi időben az arab világban dolgozott.</P><P><A href="http://apps.szon.hu/download/kmtippek/prelevics1.pdf"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/sysres/sites/szon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>A tréner nacionáléja</B></A>&#160;<DIA alt="Prelevics az NYKK új edzője 2007.06.14." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Prelevics_az_NYKK__j_edz__337_je_2007_06_14/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="10" alt="Prelevics az NYKK új edzője 2007.06.14." src="http://www.szon.hu/bilder/icons/kamera.gif" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.gombolyag/zoran.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.gif" width="10" border="0" widht="13" /></A></P></p>

13:00: Szerb edző az arab világból

A tizenhat esztendőn át Bahreinben, Katarban, az Egyesült Arab Emírátusokban, Kuvaitban és Egyiptomban edzősködő Zoran Prelevics egy évre szóló megállapodást kötött a Marso-NYKK csapatával.

Sziasztok! – nyitott a Marso-Nyíregyházi KK férfi kosárlabdázóinak új edzője, amint belépett a bemutatására rendezett sajtótájékoztatón a John Bull Pub különtermébe. És, hogy miért nagy kunszt mindez? Azért, mert külföldi pontosabban szerb edzőről van szó, aki az első lépéseket már megtette azügyben, hogy megbarátkozzon a nyelvünkkel.
Az 55 esztendős Zoran Prelevics szerződése a következő bajnokságra szól, Makrai László ügyvezető elmondása szerint a szakember Pavlovics Predrag klubmenedzseren keresztül került közelebbi kapcsolatba a klubbal. A tréner csütörtökön este már edzést is dirigál a leendő tanítványai közül Nyíregyházán tartózkodó játékosoknak és a tehetséges fiataloknak. Kiderült, Prelevics nem először járt Nyíregyházán, 2000-ben az egyesült arab emírásukokbeli Abu Dhabi csapatával már edzőtáborozott a megyeszékhelyen.
Zoran Prelevics: – Először is szeretném megköszönni a lehetőséget a nyíregyházi vezetőknek, hogy rám gondoltak és velem képzelik el a csapat jövőjét. Büszke vagyok arra, hogy egy olyan országot képviselek, ahol a kosárlabda nemzeti ügy, és amelynek nemcsak a játékosai, hanem az edzői is élenjárnak. Tizenhat esztendőn át dolgoztam az arab világban, mert a háború kitörésekor úgy ítéltem meg, a családomnak biztonságra van szüksége. Két fiam Kanadában szerzett diplomát, én pedig az araboktól kaptam jó ajánlatot. Mostanra azonban eljött a pillanat, amikor közelebb szeretnék lenni az otthonomhoz, a nyíregyháziak ajánlatával ez a kérdés is megoldódott. A szerződésem augusztus 1-jétől él, de előtte tíz-tizenöt nappal már itt leszek, és irányítom a fiatalok egyéni képzését. Beszéltem már Brane Saviccsal, ő is csatlakozik hozzánk, miként László Róbert is.

Zoran Prelevics

Született: Szarajevo, 1952. december 27.

Pályafutása játékosként: Radnicski

Beograd (1970-1981), Sibenik (1981-1984).

Edzõi múltja: Mladost Beograd (jugoszláv, 1987-1991),

Ala Hala (bahreini, 1992-1995), Bahreini szövetségi kapitány

(1994), OFK Beograd (jugoszláv, 1995-96), Al Arabi (katari, 1996-98),

Abu Dhabi (egyesült arab emírátusokbeli, 1998-2002),

Katari szövetségi kapitány (2002), Kuvaiti ifjúsági

válogatott edzõ (2002-2005), Al-Ittehad (egyiptomi, 2006-2007),

Marso-NYKK (2007-).

KM: – A csapat kerete még nem teljes. Vannak jelöltjei a „lyukas” posztokra?
Zoran Prelevics: – Külföldi kosarast a legkönnyebb találni, előbb a saját portánkon kell szétnéznünk. Megkapom a csapat több mérkőzésének felvételét, az utánpótlást is feltérképezem, és ha közöttük van olyan, aki bevethető, az előnyt élvez. Tudom, hogy a közönség elsősorban a saját játékosokra kíváncsi, persze eredmény csak úgy érhető el, ha megfelelő minőségű légiósaink is vannak.
KM: – Mi a kosárlabdáról alkotott filozófiája?
Zoran Prelevics: – A jó védekezés és az abból indított gyors játék. Miért nézik az emberek az NBA-t? Azért, mert ott lüktet a játék. Azt szeretném elérni, hogy Nyíregyházán is közönségvonzó kosárlabdával rukkoljunk elő. Hogy ez megvalósuljon, abban nagy segítsémre lehet a csapatkapitány, Sitku Ernő és persze mindenki, aki tagja a stábnak.

12:20:Horváth után szerb edzője van a Marso-NYKK-nak, vagyis Zoran Prelevics veszi át a szakmai munka irányítását Horváth Imrétől. Az 55 esztendős szakember játékosként tagja volt a nagy Jugoszlávia válogatottjának, majd 1992-től kezdve az arab világban edzősködött.
A szakember szerződése augusztus 1-jétől a következő bajnokság végéig, ám a helyi tehetségekkel és az érvényes kontraktussal bíró kosarasokkal már július közepétől munkába áll.
A trénerrel készült interjúnkat hamarosan olvashatják.

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!