ERDON Helyi hírek

2010.09.02. 15:17

Közös stratégiát szeretnének

<p>Nagyvárad - Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália alpolgármester. Arról számolt be, hogy a váradi és a megyei önkormányzat egy közös stratégia kidolgozásáról tárgyal a létesítendő onkológiai központtal kapcsolatban.</p>

Biró Rozália alpolgármester úgy vélte: a decentralizáció következtében a nagyváradi önkormányzathoz került Városi Kórház és a Bihar Megyei Tanácsra bízott Megyei Kórház nem kellene egymás versenytársa legyen, hanem inkább arra kéne törekedni, hogy mindkét intézmény minőségi egészségügyi szolgáltatást nyújtson. Közös stratégia kidolgozására lenne szükség, abban az értelemben, hogy a váradi közkórházak közös holdingba tömörüljenek, illetve teljes egészében átvegye ezeket a helyi vagy a megyei tanács valamelyike. Arra hívta fel a figyelmet: a finanszírozás érdekében ki kell használni, hogy Cseke Attila a miniszter, s a két önkormányzat nem kellene külön utakon járjon, ahogy történt a létesítendő okológiai központ esetében is. Amellett ugyanis, hogy a váradi Polgármester Hivatal befektetőket keres erre a célra, a Megyei Tanács is jelezte ebbéli szándékát a szaktárcának. "Egy biztos: az elkövetkezendő tíz-húsz évben nem fog két onkológiai központ épülni a megyében, illetve Váradon. Közös nevezőre kell jussunk, mert a céljaink azonosak", fogalmazott az elöljáró.
 
Módosított tenderfüzet
 
Egyébként a versenytárgyalást is azért halasztotta el a helyhatóság, mivel azt szeretné, hogy legkésőbb szeptember közepéig egyezségre jusson a megyei önkormányzattal. A tenderfüzet szövegén is változtatnak, mert szakértők szerint a 2,5 millió euró összeg kevés az orvosi műszereknek és berendezéseknek a beszerzésére, illetve a laboratóriumoknak a kialakítására. A beruházás értéke 7-10 millió euró, Nagyvárad a Városi Kórház mellett biztosítana egy 5 ezer négyzetméteres területet a lehetséges befektetőnek, illetve megoldásként felmerült az is, hogy a nyertes pályázó renovál egy ingatlanrészt.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!