ERDON Helyi hírek

2008.04.09. 10:39

Irodalmi estet tartottak

<p>A Mihai Eminescu főgimnázium olvasóköre érdekes irodalmi estet tartott kedden, a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár amfiteátrumában. A magyar és román tagozatos diákok közös előadásában Nichita Stănescu és Szilágyi Domokos verseket hallgathatott meg a népes közönség.</p>

Az egymást személyesen is ismerő költőóriások verseit román és magyar nyelven egyaránt felolvasták. A két költő azonos értékeket képviseltek a háború utáni irodalmi életben, verseikben az emberi lét alapvető kérdéséinek lírikus, filozófikus megfogalmazása hangsúlyozódik. Molnár Judit, a Mihai Eminecu főgimnázium magyar tanárnője elmondta, Szilágyi Domokos, mint műfordító számos Nichita Stănescu verset fordított le magyar nyelvre, az ő verseit pedig a marosvásárhelyi Kocsis Francisko ültette át román nyelvre. Ezekből szemezgetve állították össze az irodalmi esten felolvasott verseket, melyeket igyekeztek úgy kiválogatni, hogy a mindkét költőóriásnál jelen lévő eszmeiség, illetve ennek a hétköznapi valósággal szemben alkotott feszültsége körvonalozódhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!