Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.09.28. 09:16

Nyár után is biztonságban

<p>Az évszakok váltakozásával, a járművezetőknek is alkalmazkodniuk kell a módosult kötülményekhez. A reggeli páralecsapódások szinte mindennaposak, hamarosan pedig beköszönt a talaj menti fagy.</p>

A megváltozott körülmények alaposan próbára teszik a vezetők tudását, ezért csak jó állapotú autóval, motorral induljunk útnak. Egy-két hasznos tanácsot szeretnénk adni, hogy mire kell odafigyelni a családunk és a saját biztonságunk érdekében.

A lengéscsillapítók állapotát műszeres méréssel ellenőriztessük, ugyanis ezek az alkatrészek nagymértékben befolyásolják az autó úttartását stabilitását. A futómű alkatrészek átnézésével, egy úttal ellenőriztessük a fékberendezéseket is.

Az autónak talán nincs olyan része, amelyet ilyenkor nem kell átvizsgálni. A hűtőfolyadék szintjét és fagyáspontját is ellenőrizni kell, melyet minimum -20 Celsius fokra állítsunk be. Ezzel már előre készülhetünk a télre. Az akkumulátoroknál, ahol a folyadékszint ellenőrizhető és hiányzik a folyadék, desztillált vízzel pótoljuk azt.

A tisztán tartott pólusok, és a jól rögzített saruk biztosítják, hogy az autónk minden reggel beindul. A nappalok rövidülésével a jármű világítását is többet használjuk. A lámpák segítségével jól kell látnunk, azokat rendeltetésszerűen kell használnunk, másokat ne vakítsunk el, ne zavarjunk, ezért fontos ellenőrizni a fényszórók beállítását is.

A ködlámpákat csak akkor kapcsoljuk be, indokolt, más esetben a többi járművezetőt vakítjuk el, s az indokolatlan használatért a rendőr is megbírságolhat minket. Miután autónk műszakilag már felkészült az őszre és a nem is oly távoli télre, nekünk sofőröknek is változtatni kell vezetési stílusunkon.

Nyáron a száraz aszfalton, mindenki egy kicsivel gyorsabban halad, ilyenkor a változékony útfelület miatt vegyünk visszább a tempóból. Nedves, nyirkos utakon hiába a jó minőségű gumiabroncs, jelentős mértékben megnövekszik a fékút. Ködben célszerű konvojban haladni, úgy, hogy megtartjuk a kellő követési távolságot az előttünk haladótól.

A pára, a köd, a derengő napsütés erősen rontja a távolságbecslő képességet. Előzéseknél vegyük figyelembe, hogy a felhős ég miatt kevésbé kontúrosabbak a tereptárgyak, vagy a szemben közlekedő autók, így mindent egy kicsivel távolabbinak vélünk, s ez komoly veszélyforrás lehet.

Bár a napi átlag hőmérséklet még 7 Celsius fok fölött van egy kicsivel, így a téligumikat még nem kell felszerelni, de az óvatosabbak, és azok, akik nem terveznek hosszú utakat, azok már felszereltethetik a bordázottabb abroncsokat, melyek a hűvösebb reggeleken, jobban tapadnak, mint az akkor még merevebb nyári abroncsok.

Nyárigumis teendők

A leszerelt nyári abroncsokat se hagyjuk magukra. Először vizsgáljuk meg nincs-e valamilyen sérülés, a futófelületen és az oldalfalon. A blokkok közeit is vizsgáljuk meg, és az esetleges idegen tárgyakat szedjük ki a közökből.

Gumiápoló-folyadékkal alaposan tisztítsuk meg az abroncsokat, és ezután tároljuk őket. Amikor csak magát az abroncsot tároljuk, azokat csak egymásra fektetve, ha keréktárcsával, azaz felnivel együtt cseréltünk gumikat, akkor mivel nyomás alatt vannak, tárolhatjuk őket állítva is.

Az átteleltetést csak hűvös, száraz, napfénytől védett helyen végezzük, de ha nem akarunk ezzel bajlódni a nagyobb szervizek, vállalják ezek elvégzését.

- Kiss Takács Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!