Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.06.15. 06:36

Gátavatás Tiszakerecsenyben

<p>Tiszakerecseny - Június 15-én, pénteken délután 4 órakor avatják a Tiszakerecseny és Mátyus között megépült 4,75 kilométeres töltésszakaszt a Tisza jobb partján, melynek költsége 900 millió forint volt. <dia width="850" height="630" alt="Gátavatás Tiszakerecsenyben 2007.06.18."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/G_tavat_s_Tiszakerecsenyben_2007_06_18_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Gátavatás Tiszakerecsenyben 2007.06.18." /></a></dia></p>

17:05: Véget ért a hivatalos ünnepség

Bencze Antal a Fővállalkozók Kevíz21 vezérigazgatója kiemelte, hogy a munka során igen szigorúan ellenőrizték a vízügyi szakemberek a munkát, igen jó minőségben készült el a közel öt km-es gátszakasz szilárd burkolattal a tetején. Bodnár Gáspár, a Fetikövízig igazgatója elmondta, hogy itt már 1856-ban volt gát. De az utóbbi száz évben ez a szakasz mindig kimaradt a fejlesztésből. Ezért nagyon fontos, hogy a Vásárosnamény és Záhony közötti leggyengébb töltésszakaszt sikerült időre elkészíteni, melyben kétszer annyi anyag van, mint a régiben.

A kerékpárút is megépült ezen a szakaszon, csak sajnos egyelőre még 18 km hiányzik ahhoz, hogy a már megépült 90 km-es szakaszhoz csatlakozhasson.

Veres János pénzügyminiszter azzal kezdte, hogy nem vitatja, hogy a gátak erősítésére szükség van, de sajnos ez a pénzügyi lehetőségek függvénye. 2001-ben ő maga is tapasztalta, hogy milyen az, ha az ember talpa alatt mozog a gát. Annyit tud ígérni, hogy a fejlesztést folytatni fogják, annyi pénz mindig lesz.

Kovács Kálmán a Környezetvédelmi- és vízügyi minisztérium államtitkára nagyon fontos információt közölt, hogy ezentúl a Vásárhelyi terv beruházásainak pénzügyi háttere nem a költségvetés függvénye lesz, mert arra a fedezetet az Európai Unió fogja biztosítani.

Erre a 2007 és 2013 közötti időszakban 40 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A Kelet-Magyarországnak elmondta, hogy a cigándi tározó építését még az idén, de legkésőbb jövő év elején befejezik, tovább folytatják a Vásárosnamény-Záhony közötti gátszakasz erősítését, és a közeljövőben hozzálátnak a Kraszna-Szamos közötti tározó kivitelezéséhez.

A Lónyay-árvíz kaput is hamarosan átadják.

8:00: A Vásárosnamény alatti gátrendszer leggyengébb pontja volt ez a szakasz, gyakoriak voltak itt árvíz idején a szivárgások, csurgások, sokba került a védekezés a rossz talajszerkezet és a magassági hiány miatt is.

A gátszakaszt 2006-ban kezdték el építeni, ősszel be is fejezték a földmunkákat, a szilárd burkolatú koronát, mely egyben kerékpárút is, idén tavasszal kezdték el. A 900 millió forintos beruházás révén a töltés 100-110 centiméterrel lett magasabb, szélessége pedig 4,5 méterrel növekedett. Az új töltésszakaszon a védelmi biztonság növekszik, a védekezés költsége pedig kevesebb lesz árvíz esetén. Összesen 263 ezer köbméter földet építettek be ebbe a töltésszakaszba.

Az avatáson a tervek szerint Veres János pénzügyminiszter és Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára mond beszédet.

- Györke László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!