Sorina Pintea: A fiatalok alkoholfogyasztási szokásai és a fogamzásgátló szerek használata terén nagyon rosszul állunk

Sorina Pintea egészségügyi miniszter
Sorina Pintea egészségügyi miniszter
Románia statisztikailag nagyon rosszul áll a fiatalok alkoholfogyasztási szokásai és a fogamzásgátló szerek használata terén – nyilatkozta kedden Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

A szaktárca vezetőjét egy szakmai konferencián kérdezték a fiatalkorúak problémáival kapcsolatban. Pintea rámutatott, bizonyos területeken Románia egyáltalán nem áll jól. “Távol állunk az európai átlagtól. Nagyon rosszul állunk a fiatalok alkoholfogyasztási szokásai és a fogamzásgátló szerek használata, vagyis a nem kívánt terhességek száma tekintetében. Ez pedig elvezet a koraszülések, az újszülöttek elhagyásának kérdéséhez” – mondta Pintea.

Az egészségügyi miniszter elmondta, az elmúlt években jelentősen nőtt az alkoholfogyasztás a fiatalok körében. “2016-os adataink vannak, amelyek 20 százalékos növekedést mutatnak 2009-hez képest, ami nagyon sok” – tette hozzá a tárcavezető.

Pintea megemlítette a konferencián, hogy a minisztérium prioritásai közé tartozik az egészségügyi törvénykönyv kidolgozása, amelynek fontos része lesz a megelőzéssel kapcsolatos rész, ugyanakkor szeretnék jobban bevonni a tanintézményekben dolgozó orvosokat és asszisztenseket is a gyerekek egészségügyi nevelésébe.

Az eseményen a fiatalkorúak olyan egészségügyi problémáiról vitáztak a meghívott szakemberek, mint a viselkedészavar, a cigarettázás, drogfüggőség, gerincproblémák, szexuális úton terjedő betegségek vagy a méhnyakrák megelőzése.

www.agerpres.ro