Tiltakozás

2024.05.10. 12:34

A munkabérek adóterheinek csökkentéséért szerveznek tüntetést

A kormány épülete előtt készül tüntetni május 13-án, hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) 29 tagszervezetével együtt. A megmozdulással a munkabérek adóterheinek csökkentését akarják kiharcolni.

Forrás: Hepta

Agerpres

A BNS csütörtöki közleménye szerint tiltakozó akciójuk mottója "A munka és a dolgozók tiszteletet érdemelnek! A romániai munkavállalók nem akarnak többé kísérleti nyulak lenni az adóügyi intézkedésekhez!".

A kormánypalota előtti nagygyűlést követően a tüntetők a gazdasági, a munkaügyi, majd a pénzügyminisztérium székhelye elé vonulnak.

A szakszervezet közleménye értelmében a megmozdulás célja kiharcolni a munkabérek adóterheinek csökkentését. "Az elmúlt években a román politikai osztály mindenek fölé helyezte a tőkét, ami 5 millió munkaképes korú román állampolgár külföldre vándorlásához vezetett" - fogalmaztak.

A BNS szerint uniós és világviszonylatban is Románia az egyetlen ország, ahol minden társadalombiztosítási járulék a munkavállalókra hárul, ugyanakkor az EU-ban itt az egyik legnagyobb a munkaerőköltség adóterhe. "Az alacsony bérek és a magas adók miatt 2023-ban Olaszország és Görögország után Romániában volt a harmadik legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta az EU-ban. A 20 és 64 év közötti románok mindössze 69 százaléka dolgozik, ami azt jelenti, hogy a románok közel egyharmada nem dolgozik" - áll a közleményben.

A szakszervezet a magas adókkal elégedetlen minden munkavállalót, munkanélkülit, diákot, egyetemistát és nyugdíjast meghív a hétfői tüntetésre. "Hallassuk a hangunkat, mondjuk el még egyszer nyomatékosan a kormányon levőknek, hogy megfojtanak bennünket az adóikkal. Azonnali adóreformot követelünk!" - tették hozzá a közleményben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában