Költségvetés

2024.04.01. 20:13

Valeria Herdea: a CNAS-nak csak az év első kilenc hónapjára elegendő pénze van

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) költségvetése csak az év első kilenc hónapjára elegendő - jelentette ki hétfőn az intézmény vezetője.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Agerpres

Valeria Herdea a Profit.ro által szervezett vitán rámutatott, a negyedik trimeszterre egyelőre nincs pénz, ezért fontos lenne csökkenteni a költségeket, illetve a rendszerben keletkező veszteségeket. Mint kiemelte, ehhez egyebek mellett proaktív hozzáállásra kell biztatni a betegeket, a megelőzés ugyanis kevesebb pénzbe kerül, és elejét veszi a betegségek kialakulásának.

A CNAS elnöke elmondta, elindítottak egy intézményközi projektet a pénzügyminisztérium, a Román Orvosi Kamara és az egészségügyi minisztérium közreműködésével, amelynek keretében vegyes szakembercsoportok ellenőrzik majd az egészségügyi szolgáltatók munkájának hatékonyságát.

Valeria Herdea beszélt arról is, hogy néhány év múlva jelentős szakemberhiány léphet fel a román egészségügyben, a jelenleg a rendszerben dolgozók mintegy fele ugyanis 4-6 év múlva eléri a nyugdíjkorhatárt. "Így az egészségügyi végzettséggel rendelkezők 50 százaléka vagy dolgozni fog a nyugdíjkorhatár elérése után is, mindaddig, amíg kiképeznek másokat, vagy változtatunk a humánerőforrás-politikán, vagy teszünk valamit az egészségügyi hálózat fejlesztése érdekében" – fogalmazott.

A CNAS elnöke úgy véli, a rendszer reformjának hiányában "hiába" nőnek a fizetések az egészségügyben. "Reform pedig nem lesz, ha nincs bátorságunk beszélni a biztosító és a biztosított közötti szerződésről" – hangsúlyozta. Hozzátette, az embereknek tudatosítaniuk kell, hogy a CNAS-n keresztül hozzáférésük van olyan szolgáltatásokhoz, amelyek segítenek egészségük megőrzésében. "Vannak jogok és vannak kötelezettségek is. Utóbbiak egyike az kellene hogy legyen, hogy a páciens minden évben, születése hónapjában jelentkezzen a családorvosánál" – nyomatékosította. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában