Javaslat

2024.04.03. 14:36

Tervezet: Az országút-használatot követő 24 órában is ki lehessen fizetni az útdíjat

Illusztráció

Agerpres

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) több képviselője azt javasolja egy parlamentben benyújtott törvényjavaslatban, hogy az útdíjat az országutak használatát követő 24 órán belül is ki lehessen fizetni, ne csak előtte, mint jelenleg.
A jogszabályjavaslat az útdíjakat szabályozó 2023/226-os törvényt módosítaná, és 25 liberális párti parlamenti képviselő írta alá.
A kezdeményezők azt javasolják, hogy töröljék a törvény 5. cikkelye 2. bekezdésének szövegéből azt a rendelkezést, amely szerint a romániai országút-hálózat használata előtt ki kell fizetni az útdíjat.
A javaslat szerint továbbra is egy napra, tíz napra, 30 napra, 60 napra és 12 hónapra lehetne úthasználatot fizetni, a díj ára pedig a használat időtartamától függően alakul. A napi díj értéke nem haladhatja meg a 12 hónapos útdíj 9 százalékát, a tíznaposé a 12 százalékát, a 30 naposé a 19 százalékát, a 60 naposé a 30 százalékát. A módosító javaslat szerint azonban az útdíjat legtöbb a tervezett használat előtt 30 nappal, és a használat elkezdését követő 24 órában lehet kifizetni.
A kezdeményezők azzal érvelnek, hogy az autósok sok esetben feledékenységből, és nem rosszhiszeműségből mulasztják el kifizetni vagy felújítani az útdíjat. Emlékeztetnek, hogy a feteşti-i híd esetében is a használatot követő 24 órában még ki lehet fizetni a híddíjat, nem kötelező előtte megtenni, és szerintük ugyanezt a példát kell követni az útdíj esetében.
A tervezetet első házként a szenátus tárgyalja, a képviselőház lesz a döntő fórum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában