Választások

2024.04.23. 10:40

Iohannis: Külön főpolgármester-jelöltek indítása a bukaresti helyhatósági választásokon nem jelent sikert a koalíció számára

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Keddi szöuli sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis kijelentette, hogy külön főpolgármester-jelöltek indítása a bukaresti helyhatósági választásokon nem jelent sikert a koalíció számára.
A hivatalos látogatáson Dél-Koreában tartózkodó államfő ennél részletesebben nem kívánta kommetálni a kormánypártok döntését. Azt viszont fontosnak nevezte, hogy a bukaresti választási küzdelem ne árnyékolja be a kormány munkáját.
'Úgy vélem, mindkét párt képes elválasztani a helyhatósági választásokat a kormányzati tevékenységtől' - jegyezte meg Iohannis. Emlékeztetett arra, hogy ennek a koalíciónak a létrehozását jómaga szorgalmazta, mert az egymást követő válságokat átvészeléséhez az országnak stabil kormányra volt szüksége.
'A koalíció célja tehát a stabilitás megteremtése és a válság átvészelése volt, amit sikerült is elérni. De úgy gondolom, hogy ennek a koalíciónak még van jövője' - tette hozzá az államfő.
Külön főpolgármester-jelöltet indít a helyhatósági választásokon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) - döntötték el hétfő este a koalíció vezetői. Politikai források szerint a PNL jelöltje Sebastian Burduja, a PSD-é Gabriela Firea lesz.
A kormánypártok hétfőn tíz órakor elkezdődött tárgyalásai több mint 13 órát tartottak. Tétjük az volt, hogy támogassa-e továbbra is a koalíció Cătălin Cîrstoiu korábban bejelentett közös főpolgármester-jelöltet.
A bukaresti egyetemi kórház vezetőjének támogatása azért kérdőjeleződött meg, mert a sajtóban megjelent információk szerint a tisztségével összeférhetetlen módon egy magánklinikán is végzett orvosi tevékenységet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában