Ítélet

2024.04.11. 13:15

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Maros megyei törvényszék a volt nagybányai polgármester anyósát és apósát

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

A Maros megyei törvényszék három, illetve két és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármester anyósát és apósát, akiket vesztegetés, illetve vesztegetésben való bűnrészesség miatt állítottak bíróság elé. A házaspár továbbra is hatósági felügyelet alatt marad.
Cherecheş anyósát, G.C.-t három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a törvényszék vesztegetés miatt. Ugyanakkor 3 évre eltiltották közfunkció betöltésétől. A nő négy évig a hatóságok felügyelete alatt marad, ez idő alatt társadalmi reintegrációs programokon kell részt vennie és 120 nap kell közmunkáznia a szászrégeni városi kórházban vagy a polgármesteri hivatalban.
Férjét, G.D.P.-t két év és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték vesztegetésben való bűnrészesség miatt. A férfi három évig marad a hatóságok felügyelete alatt és nem vállalhat köztisztséget. A felügyeleti időszakban neki is társadalmi reintegrációs programokon kell részt vennie, és 100 napot kell dolgoznia térítésmentesen a szászrégeni városi kórházban vagy a polgármesteri hivatalban.
A volt nagybányai polgármester anyósától 50.000 euró elkobzását rendelték el a bírák; ezzel az összeggel próbálta megvesztegetni a veje ügyében illetékes bírói testület egyik tagját. Ezenkívül a házaspárnak a nyomozás és a büntetőper költségeit is ki kell fizetnie. A döntés nem jogerős, tíz napon belül megfellebbezhető.
A korrupcióellenes ügyészség (DNA) november 25-én közölte, hogy vádat emelt Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármester apósa és anyósa ellen vesztegetés és vesztegetésben való bűnrészesség vádjával.
A vádhatóság szerint a nő kapcsolatba lépett a veje időközben lezárult perében ítélkező egyik bíró rokonával (aki tanú ebben az ügyben), és felajánlotta, hogy 50.000 és 100.000 euró közötti összegért megvásárol tőle Maros megyében egy üzletet.
Az ügyészek szerint ez az ajánlat csak abban az esetben volt érvényes, ha a bíró enyhe ítéletet szab ki a házaspár korrupcióval vádolt hozzátartozójára. Később a gyanúsított nő a tanún keresztül 50.000 euró előleget ígért a bírónak, és jelezte, hogy a fennmaradó - meg nem nevezett - összeget akkor fizeti ki, ha a hozzátartozóját felmentik a vádak alól.
A gyanúsított nőt november elején érték tetten egy kolozsvári vendéglőben, amint átadta a beígért 50.000 eurót a bíró rokonának. A férjét azért vették őrizetbe, mert ő vitte el a feleségét autóval Nagybányára, majd Kolozsvárra. A csúszópénzként felkínált 50.000 eurót a hatóságok lefoglalták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában