2 Mai-i gázolás

2024.04.25. 09:22

CSM: hivatalában marad a büntetőpert levezető bírónő

Agerpres

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) fegyelmi ügyekben eljáró bírói szekciója szerdán elutasította az Igazságügyi Felügyelet javaslatát, hogy az ellene zajló fegyelemi vizsgálat lezárásáig függesszék fel hivatalából a tavaly 2 Maion drogos állapotban két fiatalt halálra gázoló Vlad Pascu büntetőperét levezető mangaliai bírónőt.
A testület ülésén részt vett az érintett, Ioana Ancuţa Popoviciu is. Távozásakor a bírónő nem válaszolt az újságírók kérdéseire.
Az Igazságügyi Felügyelet április 16-án jelentette be, hogy javasolja a CSM-nek Ioana Ancuţa Popoviciu hivatalból való felfüggesztését az ellene zajló fegyelmi eljárás lezárásáig. Ezt azzal indokolták, hogy 'befolyásolhatja a fegyelmi eljárás pártatlan lefolytatását, és súlyosan alááshatja az igazságszolgáltatás tekintélyét', ha Popoviciu folytatja a bírói tevékenységet.
Vlad Pascu perének első, február 22-ei tárgyalása után a balesetben elhunyt egyik fiatal apja a tárgyalóteremből való távozásakor arról számolt be az újságíróknak, hogy a bírónő a fia hollétéről érdeklődött. "Megkérdezte tőlem, hogy itt van-e a fiam a teremben. Kérte a személyi igazolványát. Soha életemben nem láttam még ilyen bírót" - fakadt ki a férfi. Egy másik érintett szülő szerint Popoviciu felkészületlen volt és rágógumit rágott az ülés alatt.
Az Igazságügyi Felügyelet februárban jelentette be, hogy hivatalból vizsgálja a mangaliai bíróság bírájának magatartását. Közlésük szerint megvizsgálják, hogy a pert levezető bíró áttanulmányozta-e a vádiratot a tárgyalás előtt, hogyan viselkedett a tárgyalóteremben, illetve fennáll-e valamilyen összeférhetetlensége ebben a perben.
Vlad Pascu ellen 2023 októberében emelt vádat a mangaliai ügyészség. A vádirat szerint tavaly augusztus 19-én az akkor 19 éves fiatalember bedrogozva vezetett, és autójával az út szélén haladó gyalogosok közé hajtott a tengerparti 2 Mai település bejáratánál. A balesetben meghalt egy 20 éves lány és egy 21 éves fiatalember, további három fiatal pedig megsérült. A vádirat arra is kitér, hogy Vlad Pascu a gázolás után elhajtott a helyszínről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában