Kormány órája

2024.04.03. 12:44

A romániai védelmi ipar helyzetéről kérdezték a Kormány óráján a szenátorok a gazdasági minisztert

Agerpres

A hazai védelmi ipar fejlesztési stratégiájáról faggatták szerdán a szenátorok Ştefan-Radu Oprea gazdasági minisztert a Kormány órája elnevezésű vitán a felsőházban.
Cristian Bordei, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusa kifejtette: miközben az ország szomszédságában háború dúl, a Romarm ernyője alatt működő 15 állami vállalat 'többsége évek óta csődben van, az 1950-es évekből származó gépekkel, elöregedő munkaerővel rendelkezik', vezetőségüket pedig a kormánypártok embereivel töltötték fel.
Az ellenzéki szenátor emlékeztette Ştefan-Radu Opreát arra a korábbi bejelentésére, miszerint a gazdasági minisztériumban előrehaladott állapotban van a hazai védelmi ipar fejlesztésistratégia-tervezetének kidolgozása. Azt kérdezte meg a tárcavezetőtől, hogy mit értett 'előrehaladott állapot' alatt, és mikor kerül ez a tervezet a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) asztalára.
Feltette azt a kérdést is: miként tudja sikeresen teljesíteni a feladatát a román hadsereg ebben a 'zavaros' geopolitikai környezetben? Emlékeztette a minisztert arra, hogy a NATO-szerződés 5. cikke biztosítja ugyan a tagállamok kollektív védelmét, de a 3. cikk előírja azt is, hogy a tagállamoknak önállóan is ellen kell tudniuk állni a fegyveres támadásoknak.
Az RMDSZ szenátora, Turos Loránd kifejtette, hogy a hazai védelmi ipar valóban nem az igényeknek megfelelően termel, de nem lehet számonkérni a jelenlegi gazdasági miniszteren mindazt, amit az elmúlt három évtizedben az elődjei elmulasztottak megtenni. Ugyanakkor emlékeztette a tárcavezetőt arra, hogy az ukrajnai háború már több mint két éve tart. 'Ha jól értem, készül egy stratégia (...). De a stratégiák után tettekre is szükségünk lenne, mert kötelességünk (...) mindent megtenni az ország védelméért, beleértve a fegyvergyártás fejlesztését is' - mondta az RMDSZ politikusa.
A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szenátora, Rică Cioromelea nem a védelmi ipar helyzetéről kérdezte a minisztert, hanem arra kérte, hogy sürgősen vizsgáltassa ki a nagy áruházláncok visszaéléseit a hazai termelőkkel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában