Ellenőrzések

2024.04.22. 16:03

A közúti árufuvarozói ágazat tavaly 2,55 milliárd eurót veszített a határellenőrzések okozta késések miatt

Illusztráció

Agerpres

A közúti árufuvarozói ágazat 2022-ben 2,41 milliárd eurót, tavaly pedig 2,55 milliárd eurót veszített a határellenőrzések okozta késések miatt - jelentette ki Radu Dinescu, a Romániai Közúti Fuvarozók Országos Szövetségének (UNTRR) főtitkára egy hétfői szakmai konferencián.
Emlékeztetett arra, hogy Románia már 2011 márciusában csatlakozhatott volna a schengeni térséghez. Közlése szerint az ágazat 2012-től mostanig összesen 19,1 milliárd eurós veszteséget könyvelt el, ami a romániai közúti fuvarozás 2023-as forgalmának felel meg.
Radu Dinescu elmondta, hogy jelenleg a fuvarozók 8-16 órát várakoznak a magyarországi átkelésre, a várakozási idő a határnál néhány évvel ezelőtt az öt napot is elérte. 'Ez akkor történt, amikor az egyik nagy autóipari cégnek választania kellett Magyarország és Románia, Nagyvárad és Debrecen között, és a hosszú várakozási idő miatt úgy döntött, hogy nem Romániában, hanem Magyarországon marad' - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a román-bolgár határon jelenleg 36 óra az átlagos várakozási idő.
Az UNTRR főtikára szerint a nem schengeni határokon egyenesen 'katasztrofális' a helyzet, a román-ukrán határnál 10-15 napot kell várakozniuk a fuvarozóknak az átkelésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában