Európai Bizottság

2024.03.25. 17:14

Szakértők bevonásával kellene megállapítani a minimálbért

A Románia makrogazdasági egyensúlyhiányát elemző, hétfőn közzétett elemzésében az Európai Bizottság azt ajánlja a romániai döntéshozóknak, hogy vonjanak be szakértőket az országos minimálbér megállapításának folyamatába.

Illusztráció

Agerpres

Elemzésében a brüsszeli testület emlékeztetett arra, hogy jelenleg Romániában a minimálbér módosításáról a kormány saját belátása szerint dönt, általában évente egyszer, januárban, a szakszervezetek és a munkáltatók konzultálása után. Döntésekor a kormány makrogazdasági mutatókat (infláció, átlagbér, termelékenység és a munkaerő-piac alakulása) vesz figyelembe, de nem alkalmaz képletet az új összeg kiszámítására.
Az Európai Bizottság rámutatott arra, hogy az országos minimálbér célja a jövedelmek és a munkatermelékenység növelése, az alacsony jövedelmű munkavállalók életszínvonalának javítása és az egyenlőtlenségek csökkentése.
Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a minimálbér jelentős emelésének vannak kockázatai és előnyei is. Utóbbiak közé tartozik, hogy csökkentheti a szegénységet a foglalkoztatottak körében. „Ám nem biztos, hogy a minimálbér emelése a leghatékonyabb eszköze az egyenlőtlenségek és a szegénység csökkentésének. Nem eléggé célzott eszköz, mert inkább az egyének, mint a háztartások támogatására szolgál, és csak a foglalkoztatottakra terjed ki” - olvasható az elemzésben.
Az Európai Bizottság arra is figyelmeztetett, hogy a túlzott béremeléseknek negatív hatásuk lehet a foglalkoztatásra. Bizonyos helyzetekben a munkáltatók a minimálbér-emelésre a legkevésbé produktív munkavállalók elbocsátásával reagálhatnak. Emellett a túlzott emelések nem ösztönzik a munkavállalókat a képességeik fejlesztésére.
Ilyen körülmények között az Európa Bizottság szakértői úgy vélik, hogy a szakértői tanácsadás segítheti a döntéshozókat a minimálbér megállapításának 'kényes' feladatában. Az elemzés szerint különösen érvényes ez azokra az országokra, ahol a munkavállalók kollektív munkaerőpiaci alkupozíciója gyenge, mint például Romániában. „Egyes közgazdászok amellett érvelnek, hogy ezekben az esetekben a minimálbér megállapítását - legalábbis részben - (...) független szakértőkre kellene bízni, vagy pedig matematikai képletet kellene alkalmazni a kiszámítására, ahogyan ez jelenleg Franciaországban és Hollandiában történik” - olvasható az elemzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában