Építőipar

2024.03.20. 12:54

Januárban 77 százalékkal csökkent az építőipari termelés az előző hónaphoz képest

Illusztráció

Agerpres

Januárban a nyers adatok szerint az előző hónaphoz mérten 77 százalékkal, 2023 januárjához képest pedig 14,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).
A karbantartási és javítási munkálatok, illetve az új építések volumene egyaránt 77 százalékkal, a felújítási munkálatoké 76,7 százalékkal csökkent idén januárban tavaly decemberhez viszonyítva. Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 79,6 százalékos, a lakóépületeknél 77,9 százalékos, a nem lakóépületeknél 70,8 százalékos volt a visszaesés.
A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint az építőipari termelés volumene 34,2 százalékkal csökkent januárban decemberhez viszonyítva. Az új építkezések volumene 40,8, a karbantartási és javítási munkálatoké 17,7, a felújítási munkálatoké 9,7 százalékkal esett vissza. Az épületek típusa szerint a lakóépületeknél 47, az ipari létesítményeknél 28,9, a nem lakóépületeknél 16 százalékos csökkenést regisztráltak.
2023 januárjához mérten a nyers adatok szerint 14,7 százalékkal, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint 15 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene idén januárban.
A múlt év januárjához képest idén januárban a nyers adatok szerint az új építések volumene 20,7 százalékkal, a karbantartási és javítási munkálatoké 1,9 százalékkal csökkent. A felújítási munkálatok volumene viszont 4,3 százalékkal bővült. Az épületek típusa szerint a lakóépületeknél 53,1, az ipari létesítményeknél 0,3 százalékos visszaesést jegyeztek. A nem lakóépületek esetében 5,8 százalékos bővülést regisztráltak.
A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint az új építések volumene 20,7 százalékkal csökkent, ezzel szemben a felújítási munkálatok volumene 4,6 százalékkal, a karbantartási és javítási munkálatoké pedig 1,5 százalékkal gyarapodott. Az épületek típusa szerint a lakóépületeknél 53,2 százalékos volt a csökkenés, míg az ipari létesítményeknél 7,6 százalékos, a nem lakóépületeknél 6,4 százalékos növekedést regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában