Bérezés

2024.03.14. 14:46

Januárban 4859 lejre csökkent a nettó átlagbér Romániában

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Januárban tavaly decemberhez viszonyítva 220 lejjel (4,3 százalékkal) 4859 lejre csökkent a nettó átlagbér Romániában - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS). A bruttó átlagbér 7976 lej volt az idei első hónapban, 325 lejjel (3,9 százalékkal) kisebb, mint egy hónappal korábban.
A legnagyobb nettó átlagbért - 11.193 lejt - az informatikai szolgáltatások ágazatában, a legkisebbet - 2733 lejt - a ruhagyártásban jegyezték. 2023 januárjához képest 14,2 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban.
Januárban a gazdasági ágazatok többségében csökkent a nettó átlagbér az előző hónaphoz képest. Ez azzal magyarázható, hogy a különböző decemberi többletjuttatások (bónuszok, 13. fizetés, nettó nyereségből származó összegek) megnövelték az alkalmazottak jövedelmét. A nettó átlagbér csökkenéséhez a vállalatok bevételeinek visszaesése is hozzájárult - közölte az INS.
A legnagyobb mértékben - 34,1 százalékkal - a szénkitermelésben, csökkent az átlagbér. Jelentős mértékű - 19 és 27 százalék közötti - bércsökkenést regisztráltak a kőolaj és földgáz kitermelésének ágazatában, a kőolaj-feldolgozásból származó termékek előállításában, vízi szállítás ágazatában, a villamos- és hőenergia, meleg víz előállításának és szolgáltatásának ágazatában, a dohánytermékek iparágában és erdőkitermelésben is.
A legnagyobb mértékben - 7 és 10 százalék között - a légi szállításban, a bányászathoz köthető szolgáltatások ágazatában, egyéb ipari tevékenységek ágazatában nőtt az átlagbér; 1 és 6 százalék közötti béremelkedést regisztráltak a fémbányászatban, a postai és gyorsfutár szolgáltatások ágazatában, kulturális és szabadidős tevékenységek szervezésének ágazatában.
Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a tanügyben 11,1 százalékkal, az egészségügyben és a szociális ellátásban 0,7 százalékkal, a közigazgatásban 0,3 százalékkal nőtt a nettó átlagbér januárban tavaly decemberhez viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában