Csökkenés

2024.03.13. 10:07

Januárban 4 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában

Idén januárban a nyers adatok szerint 4 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában 2023 első hónapjához képest - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

A csökkenést a kitermelőipar 7,5 százalékos, a feldolgozóipar 4 százalékos, illetve a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 2,4 százalékos visszaesése okozta.
A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján januárban 3,9 százalékkal volt kisebb az ipari termelés volumene, miután a kitermelőipar 7,4 százalékkal, a feldolgozóipar 4 százalékkal, a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás pedig 2,4 százalékkal csökkent.
Tavaly decemberhez képest januárban a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés, miután a feldolgozóipar 2,1, a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás pedig 0,9 százalékkal jobban teljesített. Ezzel szemben a kitermelőipar teljesítménye 10,3 százalékkal mérséklődött.
A kiigazított adatok szerint havi összevetésben 3,4 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első hónapban, miután a feldolgozóipar teljesítménye 3,5 százalékkal, a kitermelőiparé 2,1 százalékkal esett vissza, a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás terén pedig 0,3 százalékos csökkenést jegyeztek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában