UNSAR

2024.03.04. 13:11

Csak a lakások egyötödének van biztosítása, miközben 14 millió romániai földrengésveszélyes térségben él

Illusztráció

Agerpres

Országosan ötből négy romániai lakás nincs biztosítva természeti katasztrófák ellen, miközben a lakosság közel 70 százaléka mérsékelt vagy magas szeizmikus kockázatú térségben él - számolt be hétfőn a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR).
A szervezet az 1500 halálos áldozattal járó 1977. március 4-i földrengés 47-ik évfordulóján tette közzé ezeket az adatokat.
Az UNSAR emlékeztetett arra, hogy egy felmérés szerint a romániaiak több mint fele félti földrengéstől vagy tűzesettől az otthonát, ennek ellenére csak a lakások 20 százaléka van biztosítva természeti katasztrófák ellen, és ez az arány jóval kisebb a 65 százalékos uniós átlagnál.
A közlemény szerint a múlt év első kilenc hónapjában a biztosítótársaságok több mint 119,2 millió lej értékű kárigényt fizettek ki a lakásbiztosítási szerződések alapján, ami 61 százalékos növekedést jelent a 2022-es év azonos időszakában kifizetett 74,1 millió lejhez képest.
Az Országos Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva az UNSAR közölte azt is, hogy a lakosság 70 százaléka, mintegy 14 millió romániai él mérsékelt vagy magas szeizmikus kockázatú régióban. Ha pedig most következne be az 1977-eshez hasonló erejű földrengés, 7-11 milliárd eurós közvetlen kár keletkezne, a gazdasági veszteség pedig meghaladná a 25 milliárd eurót.
'Mivel mintegy 7,6 millió otthon nincs védve az előre nem látható eseményekkel szemben, a lakások természeti katasztrófa elleni biztosításának kétségtelenül országos prioritássá kell válnia, de minden egyes román állampolgár egyéni felelősségévé is' - idézte a közlemény Alexandru Ciuncant, az UNSAR vezérigazgatóját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában