NATO

2024.03.12. 19:18

Ciucă: A PNL maradéktalanul támogatja Románia elnökének döntését

Fotó: RADU_BADOIU

Agerpres

Nicolae Ciucă szenátusi elnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke kedden üdvözölte Klaus Iohannis államfő bejelentését, miszerint jelölteti magát az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) főtitkári tisztségére. „Üdvözlöm Románia elnökének azon döntését, hogy megpályázza a NATO-főtitkári tisztséget. A PNL maradéktalanul támogatja az államfőt célkitűzésében” - írta Nicolae Ciucă a Facebookra, hozzátéve, Iohannis a NATO első kelet-európai főtitkáraként vonulhatna be a történelembe.
A szenátusi elnök szerint egy ilyen kényes geopolitikai és stratégiai helyzetben ezt a pozíciót olyan nyugatbarát vezetőnek kell betöltenie, aki Kelet-Európában töltött be magas közjogi méltóságot.
A PNL elnöke szerint Románia olyan megbízható partner a NATO keretében, amely csatlakozása óta, 20 éve betartja vállalt kötelezettségeit, és a román hadsereg hozzájárulása a Szövetség kötelezettségvállalásainak megvalósításában támogatja ezt a jelölést. „Természetesen nem csak a román hadseregről van szó, mert itt a teljes védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági rendszert látnunk kell, amely lényegesen hozzájárult ahhoz, hogy a Fekete-tenger térségében, a keleti szárnyon és a NATO-n belül a stabilitás egyik pillére legyen Románia” - fejtette ki Ciucă a PNL bukaresti székhelyén adott sajtónyilatkozatában.
Az újságírók azon kérdésére, hogy Klaus Iohannis államfő milyen esélyekkel indul ebben a versenyben, Ciucă így válaszolt: „Bármelyik jelölt esetében konszenzusra van szükség, ezért minden jelölt érvekkel fog előállni”. Az országok saját meggyőződésük, érveik alapján állnak majd egyik, vagy másik jelölt mellé, de a végső döntést az idén júliusban, Washingtonban tartandó NATO-csúcson hozzák majd meg a Szövetség vezetői - tette hozzá.
Klaus Iohannis államfő kedden bejelentette, úgy döntött, hogy jelölteti magát az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) főtitkári tisztségére. „Románia nevében vállalom ezt a jelölést” - mondta Iohannis a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában