Infláció

2024.03.18. 14:35

Az uniós tagállamok közül Romániában volt a legmagasabb az éves infláció februárban is

Illusztráció

Agerpres

Februárban a januári 3,1 százalékról 2,8 százalékra csökkent az infláció az Európai Unióban; a tagállamok közül Romániában volt a legmagasabb az inflációs ráta, zsinórban másodszor - derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) hétfőn közzétett adataiból.
A tagországok közül februárban Romániában (7,1 százalék), Horvátországban (4,8 százalék) és Észtországban (4,4 százalék) volt a legmagasabb az infláció, a legalacsonyabb pedig Dániában és Lettországban (egyaránt 0,6 százalék), valamint Olaszországban (0,8 százalék).
Januárhoz viszonyítva februárban 20 tagországban csökkent az infláció - beleértve Romániát is -, öt országban stagnált, két tagállamban nőtt.
Az eurózónában 2,6 százalékra mérséklődött az éves infláció februárban az idei első hónapban jegyzett 2,8 százalékról. Az energia és az élelmiszerek nélkül számolt fogyasztói árindex, a maginfláció 3,3 százalékra lassult a januári 3,6 százalékról. Az alkoholos és dohánytermékek kizárásával számolt mutató 3,3 százalékról 3,1 százalékra csökkent. A monetáris politikájának kidolgozásakor az Európai Központi Bank a maginflációt veszi alapul.
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) nemrég közölt adatai szerint a januári 7,41 százalékról februárban 7,23 százalékra csökkent az éves infláció Romániában. Az élelmiszerek 4,48, a nem élelmiszer jellegű termékek 7,82 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 11 százalékkal nőtt.
A Román Nemzeti Bank (BNR) legutóbbi jelentésében lefelé módosította az idei inflációs előrejelzését, és 2024 végére a tavaly novemberben prognosztizált 4,8 százalék helyett 4,7 százalékos inflációra számít. 2025-re 3,5 százalékos inflációt vetített előre a jegybank.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában