Közlemény

2024.03.26. 11:39

A Romániai Epilepsziás Betegek Egyesülete szerint sok esetet nem diagnosztizálnak

Illusztráció

Agerpres

Romániában az epilepsziás betegek száma sokkal magasabb a nyilvántartottakénál, mert sok esetet nem diagnosztizálnak - állítják a Romániai Epilepsziás Betegek Egyesületének (ASPERO) képviselői a Nemzetközi Epilepsziatudatosság Napja alkalmából közzétett keddi közleményükben.
A szervezet szerint 2022-ben 126.512 epilepsziás beteg szerepelt az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) nyilvántartásában. Abban az évben 292 epilepsziás beteg halt meg, 57-tel kevesebb, mint az előző évben. Ugyanakkor 2022-ben 13.253 újonnan diagnosztizált epilepsziás esetet jelentettek, az elmúlt 5 év átlagánál 6 százalékkal kevesebbet. 'Valójában az epilepsziás betegek száma országunkban sokkal magasabb, mert sok esetet nem diagnosztizálnak' - olvasható az állásfoglalásban.
A közlemény idézte az ASPERO igazgatóját, Ileana Ştefant, aki szerint fontos tudatosítani a társadalomban, hogy az epilepsziás személyek gyakran szembesülnek megbélyegzéssel és diszkriminációval, és támogatásra van szükségük a normális és független életvitelhez.
A 'lila napon', kedden az ASPERO online eseményt szervez vezető epileptológusok, valamint egy pszichológus és a szervezet képviselőjének részvételével, amelyen az epilepszia kezeléséről beszélnek és válaszolnak a betegek és a hozzátartozóik kérdéseire. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában